Conform unor raportări transmise Ministerului Educației în luna august a acestui an, citată în planul de reducere a violenței în școli, în perioada septembrie 2019 – ianuarie 2020, așadar în anul școlar trecut, la nivelul județului Arad s-au înregistrat 79 de cazuri de atac la persoană – 13 în mediul rural și 66 în mediul urban, mare parte a acestora fiind comise de persoane de sex masculin. „36 se încadrează în violențe fizice ușoare, fără arme”, arată statisticile întocmite de Inspectoratul Școlar Județean Arad.
Au fost înregistrate și 35 de cazuri de atentat la bunuri – 7 în mediul rural și 28 în mediul urban, 24 dintre ele reprezentând distrugeri ale bunurilor școlii. De asemenea, au fost raportate și trei cazuri de atentat la securitatea unității școlare. La categoria „Alte fapte de violență sau atentate la securitate” au fost înregistrate cinci cazuri, dintre care două de consum de droguri și câte unul de automutilare, suicid sau tentativă de suicid, respectiv „alte tipuri de violențe”, toate acestea înregistrându-se în unitățile de învățământ din mediul urban.
Și infracțiuni
Pe lângă actele de violență au fost înregistrate și 23 de infracțiuni în perimetrul unităților de învățământ și în zonele adiacente. Au fost înregistrate zece cazuri de loviri sau alte violențe, cinci de furturi, patru de vătămare corporală din culpă, unul de distrugeri, unul de agresiune sexuală și două categorisite drept „alte fapte”. Din cele 23 de cazuri, 12 au fost în municipiul Arad, la Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi”, Liceul Teoretic „Adam M. Guttenbrunn”, Liceul cu Program Sportiv, Colegiul „Csiky Gergely”, Liceul Tehnologic de Electronică și Automatizări „Caius Iacob”, Școala Gimnazială „Ilarion Felea” și Școala Gimnazială „Iosif Moldovan”, iar celelalte în restul județului, după cum urmează: trei cazuri la Liceul Tehnologic Chișineu Criș, câte un caz la Liceul Teoretic Sebiș, Liceul „Atanasie Marienescu” Lipova și Liceul Teoretic Curtici (fosta Școală Gimnazială Nr.2 Curtici), în timp ce alte cinci cazuri au fost raportate de școlile gimnaziale din Șeitin, Nădab, Birchiș și Mănăștur.
Speranțe pentru anul acesta
Aceasta este situația de până acum. Planul menționat are, însă, câteva obiective: reducerea numărului actelor de violență și a infracțiunilor, creșterea gradului de informare a elevilor și părinților, optimizarea sistemului de comunicare între școli, autorități și familiile elevilor, dar și „dezvoltarea cadrului de ordine și siguranță în școli și în zona adiacentă acestora prin efortul comun al factorilor: școală, autorități, familie, voluntari și alte structuri ale comunității locale”. Conform planului, Inspectoratul Școlar Județean Arad se așteaptă, printre altele, ca în acest an școlar, 2020-2021, faptele de pericol social comise în școli să scadă cu cel puțin zece procente față de anul trecut școlar.
Trimite articolul
XFalca 20 ani!!!!
vai de parintii care nu asculta de copii
Violența în școlile Aradului: atacuri la persoană, consum de droguri și tentativă de suicid si multe viol numai in Csiky Gergely!
Tort de cirese si profesorii frisca pe tort!