Se simte vânat, se simte nedreptăţit şi îi este frică de faptul că de pe urma unei dispute personale ar putea suferi peste 800 de oameni, câţi sunt angajaţi la firma Lazăr & Sohne. Viorel Lazăr, administratorul societăţii, spune că este anchetat pe nedrept de procurori, că i se pun sechestre peste sechestre pe bunurile firmei, toate pentru o vendetă personală. „Toate necazurile au început de când am avut neînţelegeri cu G.B. referitoare la un fond de vânătoare. Prin cercurile din oraş acesta m-a ameninţat de mai multe ori că nu se lasă până nu îmi închide firma, că el are la mână poliţişti, procurori şi judecători. Iar ceea ce mi se întâmplă acum mă face să îi dau dreptate”, a spus Lazăr. Dar despre ce probleme este vorba? Administratorul Lazăr & Sohne este urmărit în mai multe dosare penale, fiind acuzat de evaziune fiscală.
„Firma mea din Germania, care are sediu permanent acolo, a plătit la zi taxe şi impozite către Fiscul german, inclusiv impozite pe salariile angajaţilor. De acolo am transferat banii spre firma din România din conturile căreia plăteam salariile angajaţilor. Aici au intervenit procurorii. Aceştia au spus că m-am sustras de la plata impozitelor către statul român. Dar nu mai trebuia să plătesc aceste impozite, potrivit convenţiilor încheiate între România şi Germania. Pentru că ajungeam să fiu dublu impozitat”, a declarat Viorel Lazăr. Acesta spune că anchetatorii au cerut întreaga contabilitate din Germania. „Este imposibil să aduc toată contabilitatea de acolo. În schimb, am adus acte doveditoare de la Fiscul nemţesc care arată că am plătit taxele în Germania”, spune administratorul firmei.
Sechestru fără… documente
Potrivit declaraţiilor lui Lazăr, procurorii au emis o ordonanţă prin care au impus sechestru asigurator pe bunurile societăţii sale. Însă, din punct de vedere al acestuia, anchetatorii nu au avut nicio bază legală pentru a lua măsura impunerii sechestrului. „La dosar există o singură expertiză realizată de un reprezentant al Parchetului. Atât. Însă adevăratele expertize trebuie realizate în Germania, acolo unde firma are sediul permanent şi acolo unde se vede clar faptul că am achitat taxele. Mai mult, procurorii au trimis la ANAF Bucureşti o solicitare în care cereau să afle dacă au fost sau nu plătite impozitele pe salarii în Germania. Răspunsul primit de la ANAF, după ce au purtat corespondenţă cu instituţiile abilitate din Germania, arată că toate taxele au fost plătite şi că firma din Germania este sub jurisdicţia Fiscului de acolo. Nu s-a ţinut cont de aceste documente şi mi s-a instituit sechestru. Am contestat măsura în instanţă, iar judecătorii au anulat procesul verbal de sechestru. Dar nu au anulat ordonanţa. Aşa că, după două săptămâni, mi-a fost instituit sechestru din nou”, a spus Lazăr. Acesta a ţinut să precizeze de mai multe ori că nu există bază legală pentru sechestrul impus. În acest dosar a intrat pe fir şi Direcţia Regională a Finanţelor Publice Timişoara care, după cum spune Viorel Lazăr, a calculat prejudicii uriaşe.
Şi încă o problemă
Acesta, însă, nu este singurul dosar în care ţintă a fost Viorel Lazăr. Omul de afaceri a fost cercetat într-un nou dosar pentru evaziune fiscală. „Administratorul unei firme din Oradea a fost arestat pentru evaziune, după ce s-a sustras de la plata TVA către stat. Noi făceam afaceri cu firma respectivă în sensul că achiziţionam de la ei materie primă, mai precis carcase de porc. Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, care a anchetat acest caz de evaziune fiscală, nici măcar nu ne-a chemat la declaraţii. Pentru că noi cumpăram marfa şi o plăteam, nu am avut alte implicaţii. Deşi un Parchet nu a avut treabă cu noi, cel din Arad a demarat cercetările pentru evaziune fiscală împotriva mea. Mi se pare incredibil ce se întâmplă”, s-a mai plâns administratorul Lazăr & Sohne.
Îşi pierde credibilitatea
Viorel Lazăr spune că nu a crezut niciodată că va avea probleme, chiar dacă, după cum spune el, este un om corect, care are în spate o armată de contabili şi economişti, toate acestea pentru a respecta legile. „Eu cred că se urmăreşte distrugerea firmei. Am încercat să merg în audienţă la prim-procuror, dar nu am fost primit. Îmi pierd credibilitatea în faţa furnizorilor care văd că ba am sechestru pe bunuri, ba nu mai am, ba am iar. Sunt convins că dacă aş fi vinovat eram deja arestat, ţinând cont că mi se impută un prejudiciu de vreo 9 milioane de euro. Dar aşa ştiu că sunt nevinovat, dar nu sunt lăsat în pace”, a mai spus mâhnit administratorul Lazăr & Sohne.
Citiți principiile noastre de moderare aici!