Timp de o oră și jumătate, într-o sală plină ochi de lume, Viorel Nistor – invitatul Bibliotecii Județene – a „regizat”, fără cusur, un spectacol folcloric în care domnia sa a jucat, simultan, mai multe „roluri”.
După ce gazdele au înșiruit câteva elemente biografice,Viorel Nistor a preluat întragă „coregrafie” a evenimentului.
A început prin a se mira că în sala bibliotecii îl așteptau mai mult de 2-3 persoane, așa cum estima.
A pornit, apoi, să vorbescă despre sine: scurt, tăios, repezit creând legătura dintre profesorul de biologie originar din satul Benești, județul Sibiu, și viitorul cercetător, coregraf și interpret arădean.
Negând sonor faptul că s-ar considera o personalitate arădeană, Viorel Nistor a întărit și subliniat, această calitate în cele ce au urmat.
Mai întâi prin selecția momentelor de recunoaștere de la diverse festivaluri și emisiuni televizate din țară și din străinătate, momente ce s-au constituit într-un filmuleț de 10 minute.
Considerând că eficacitatea cuvintelor se măsoară în timp ritmat, invitatul nostru a ridicat mâna și a cerut celor doi instrumentiști prezenți, dar și celor trei perechi de dansatori un Re maj pentru o Învârtită.
În frumoasele lor costume șiculane, tinerele perechi s-au mișcat măsurând exact spațiul strâmt, rămas liber, al sălii.
A urmat o nouă fărâmă de poveste în care Viorel Nistor a relatat cum a început să joace de la 10 ani, deprinzând pașii de la consătenii dumnealui, Pavel Mihăiloaie și Petru Bărbulea, primii „dascăli” de la care am învățat întreg repertoriul tradițional”.(n.a.)
Și-a mai adus aminte, cum fiind în vârstă de 12 ani, un țigan l-a fermecat cu minunata împletire a unor cadențe, pe care multă vreme n-a reușit să le dezlege. Deși le-a încercat repetat și obsedant în ani, abia într-o zi, pe când se afla în tramvai, le-a prins tâlcul exersând pe tot parcursul călătoriei, spre stupefacția celor din jur.
Alt semn, un Do maj, alt joc, dar de data asta cu Viorel Nistor ca solist.
„Asta ca să nu creadă tinerii de aici că eu nu mă pricep decât să dau indicații!” s-a explicat instructorul.
Și-a ținut-o așa: un semn cu mâna, tonul, jocul și comentariile… semnul, tonul, jocul…
Dar Viorel Nistor nu se limitează doar la a culege jocuri tradiționale, autentice, de a le interpreta, de a-i învăța pe tineri să le deprindă și respecte, el le desfășoară profesionist pe hârtie, în studii coregrafice.
„ Viorel Nistor, înzestrat coregraf și pasionat cercetător în culegerea și transcrierea jocurilor tradiționale (le) înregistrează cu multă fidelitate…” (Theodor Vasilescu – artist emerit)
Pe lângă dragostea față de folclor, talentul și strădania de-a respecta tradiția, Viorel Nistor consideră în joc, absolut necesară condiția fizică sănătoasă. Fapt pentru care folcloristul poate fi văzut veșnic pe bicicletă. Așa a venit și la bibliotecă, sfidând nămeții.
„Uitându-mă în ochii tinerilor din sală, am înțeles că folclorul nu va pieri!” (Viorel Nistor)
Citiți principiile noastre de moderare aici!