ȘIRIA. Viperele au coborât la vale. Dacă treceți prin Șiria uitați-vă bine pe ce călcați. Locuitorii comunei arădene spun că viperele care erau prin apropierea cetății încep să coboare. Cei care și-au dat seama de acestă mică transhumanță a reptilelor sunt apicultorii. Ei sunt cei care au tras un semnal de alarmă autorităților și celor care și-au propus să viziteze zona, mai ales Mănăstirea Feredeu.
Vipere printre albine
Unul dintre ei e Sebastina Balint care își are stupina la câteva sute de metri de Feredeul din Vale.
„Prima viperă am văzut-o acum vreo lună de zile, la vreo 15 metri de rulota în care dorm. A doua a apărut la vreo săptămână după. Era la patru metri de rulotă. Pe a treia, am văzut-o vinerea trecută, tot lângă stupi. Aici e o zonă frecventată, de turişti, de copii. Vă daţi seama ce se întâmplă dacă muşcă pe cineva. Stau aici cu stupii, la vreo jumătate de kilometru de Feredeul din Vale, de trei ani. N-am mai văzut vipere până acum” povestește Sebastian Balint. Ladislau Szikora, tot apicultor, povesteşte că de frica viperelor şi-a mutat stupii în altă parte. Părintele Iulian Botezatu confirmă spusele localnicilor şi cere sprijinul autorităţilor pentru aducerea unor doze de ser antiviperin la Şiria.
Nu sunt periculoase
Istvan Steinhubel, herpetolog (specialist în reptile) susţine că viperele nu sunt periculoase dacă nu se simt atacate şi în plus, sunt ocrotite de lege. „Ultima dată când a murit cineva de o muş¬cătură de viperă a fost în 1962. Viperele se ascund dacă simt prezenţa cuiva. Nu muşcă dacă nu se simt atacate. Cei care sunt muşcaţi, nu trebuie sub nicio formă să-şi sugă sângele, pentru că îşi provoacă un rău mai mare. Dacă au o singură carie, veninul ajunge la cap. De ase¬menea, nu trebuie să bea alcool, pentru că veninul se absoarbe astfel mai rapid”, susţine Steinhubel.
Telefon la 112
Orice este mușcat de o viperă trebuie să sune la 112 pentru a solicita ajutor. În caz de urgență se poate apela chiar la elicopterul SMURD pentru a ajunge în locuri mai puțin accesibile. Serul antiviperin trebuie administrat în cel mult patru ore de la momentul infectării cu venin. Potrivit medicilor, în județul Arad nu sunt probleme cu serul antiviperin.
Foto: V. Obșitoș
Citiți principiile noastre de moderare aici!