Cum se transmite noul coronavirus și cât de sigure sunt alimentele în această perioadă? Explicațiile vin de la directorul DSVSA Arad, dr. Viorel Agud. „Pentru a veni în sprijinul consumatorilor și al operatorilor din domeniul alimentar, facem precizarea în privința COVID-19 că datele științifice existente la acest moment precum și experiența anterioară, ne arată că acest virus nu se transmite prin intermediul alimentelor, acest virus are nevoie de o gazdă pentru a crește și nu se poate dezvolta pe alimente sau în interiorul acestora. În mod obișnuit virusul este transmis prin contact direct cu lichidele corporale ale unei persoane infectate (tuse, strănut) sau indirect cu suprafețele pe care o persoană infectată a tușit sau a strănutat. Informațiile actuale sugerează că virusul poate supraviețui câteva ore pe suprafețe, dezinfectanții simpli de uz casnic fiind eficienți în vederea eliminării acestuia. În cazul în care personalul lucrător din sectorul alimentar respectă cu strictețe bunele practici de igienă personală nu există posibilitatea ca acesta să contamineze produsele alimentare sau spațiile din cadrul unității”, a punctat dr. Viorel Agud.
Acesta a reamintit și câteva dintre recomandările Organizației Mondiale a Sănătății de menținere a unor criterii de igienă generală standard care includ: *spălarea și igienizarea adecvată/frecventă a mâinilor; *practici de producție a alimentelor sigure; *evitarea contactului cu orice persoană care prezintă simptome de boală respiratorie (tuse, strănut).
Atenționări către comercianți
„În privința proprietarilor/managerilor din unitățile alimentare, ca urmare a comunicatelor oficiale din partea Guvernului României, este obligatoriu ca angajații acestora să nu aibă simptome de infecție cu COVID-19. De asemenea, proprietarii magazinelor din sectorul alimentar trebuie să se asigure că personalul este informat cu privire la situația COVID-19. Cu toate acestea, operatorii din domeniul alimentar trebuie să ia în considerare responsabilitățile specifice în temeiul legislației alimentare și să mențină în permanență practici de igienă adecvate. Astfel trebuie să aibă în vedere că personalul raportează orice simptom de boală înainte sau în timpul lucrului, că acesta nu este bolnav și este apt de muncă și să intensifice triajul epidemiologic al personalului înainte de intrarea în spațiile de muncă”, a mai transmis directorul DSVSA, dr. Viorel Agud.
Trimite articolul
XHaha, puteti cumpara in continuare ca disperatii.
Atentie, OMS a avertizat ca virusul rezista pe suprafete pana la 4 zile, nu cateva ore cum spune domnul neinformat.
-
Daca dl doctor nu stie, ar trebui sa stie jurnalistul si sa nu dezinformeze!
mai e o posibilitate ca atunci cand comerciantii sau cei ce manipuleaza produsele pun mana pe alimente sa se mai scarpine intre timp …. ..undeva ca tot nu-i vede nimeni si uite si asa se poate transmite virusul…
Daca ei spun ca banii sunt purtatori de virusi la fel si ciocolata , iaurtul si orice produs ambalat si pipait pe rafturi poate fi.