ARAD. Luni dimineaţă, încă de la prima oră, arădenii au început să ia cu asalt farmaciile, în căutarea măştilor de protecţie. Asta după ce în weekend au apărut temerile că noul coronavirus poate ajunge şi la noi, după ce a produs numeroase îmbolnăviri şi câteva decese în nordul Italiei, unde există mari comunităţi de români. Unele măsuri de prevenire luate duminică deja de autorităţile din Arad au amplificat teama, iar arădenii caută soluţii să se ferească. Una ar fi purtarea măştilor de protecţie, însă acestea au dispărut din farmacii. În câteva unităţi de acest fel în care se mai găsesc măşti, preţul lor a explodat.
La mare căutare
Jurnal Arădean şi Aradon au sondat, luni, farmacii din municipiul Arad. Din 23 de contactate, doar două mai aveau măşti de protecţie. Şi aici mai erau puţine bucăţi, iar preţul de vânzare era de 3 lei, faţă de 50 – 60 de bani în urmă cu câteva săptămâni. „Am vândut ultimele măşti săptămâna trecută, iar de atunci tot căutăm la depozite şi nu găsim. De dimineaţă (luni – n.r.), vin şi ne sună foarte mulţi oameni să ne întrebe dacă mai avem, dar din păcate nu ştim când putem reface stocurile. Comenzile sunt trimise de mult”, ne-a spus o angajată a unei farmaci de pe strada Voinicilor.
„Cererea de măşti este foarte mare de aproximativ trei săptămâni, de când a fost declarată epidemie de gripă. Nu mai avem nimic pe stoc, nici la depozite nu găsim”, aflăm de la o farmacie de pe bulevardul Revoluţiei.
Acelaşi tip de răspunsuri au venit de la 21 de farmacii din 23 contactate. La două s-au mai găsit măşti la suprapreţ. „Avem puţine, dar la 3 lei bucata. Nu le-am scumpit noi, au venit cu preţ majorat de la un depozit din Bucureşti, din cauza cererii mari. Înainte se vindeau cu 50 de bani”, ne-a spus o farmacistă de la o unitate din zona Intim.
Stocuri zero
Situaţia nu este mai bună nici la depozitele din Arad. Reprezentanţi ai acestora spun că primesc zilnic numeroase comenzi din tot judeţul, dar nu le pot onora pentru că nu au nimic pe stoc. „Avem comenzi vechi făcute la depozitul principal din Bucureşti, dar încă nu au fost trimise spre Arad. Nu ştim când primim, sperăm că în câteva zile”, ne-a spus o reprezentantă a unuia dintre cele mai mari depozite din judeţ.
Teamă în şcoli
Nu e de mirare că în Arad nu se mai găsesc măşti de unică folosinţă. În ultimele săptămâni, în şcoli purtarea acestora a devenit obişnuită. Părinţii au conştientizat pericolul pe care îl reprezintă locurile aglomerate, implicit şcolile, pentru răspândirea virusurilor, astfel că le-au cumpărat copiilor măşti. În lipsa acestora, unii părinţi au preferat să îşi ţină copiii acasă, însă absenteismul nu este la valori care să îngrijoreze.
Recomandări
În lipsa măştilor, medicii spun că cel mai bine este să se evite spaţiile aglomerate, atât cât se poate, pentru că în Arad nu a existat încă motiv pentru închiderea şcolilor, numărul cazurilor de gripă confirmate fiind mic. Este indicat să se evite mijloacele de transport în comun foarte aglomerate, mall-urile sau chiar sălile de aşteptare ale spitalelor şi ale altor unităţi medicale, iar spălatul des pe mâini poate fi eficient în eliminarea virusurilor şi bacteriilor care cauzează îmbolnăviri.
Trimite articolul
XPerfect asta cu panica. Sa faca bani smecherii cu farmacii si distributie de medicamente. Pai nu ii evident unde ii bataia?! Daca mai acu 2 saptamani o masca costa 50 de bani si azi ii 3 lei si nu este, maine sigur disperatii ar da si 5, 6, 7 sau 10 lei.
Nu stiu cum sa va zic, dar MASTILE DE PROTECTIE DIN COMERT SUNT FABRICATE IN CHINA!!!
-
si pt aia care zic ca nu le trebe masca pt ca mananca zilnic usturoi: sa stiti ca si usturoiu din supermarketuri este importat din china
Este esențial să urmați câțiva pași:
– spălarea pe mâini cu apă și săpun (spălat bine și adesea!!),
– evitarea aglomerațiilor,
– a nu se atinge fața cu mâinile (gura, ochii și nasul în special),
– a nu se lua antibiotice aiurea, trebuie vorbit cu medicul în prealabil,
– măștile de acest fel nu protejează impotriva coronavirusului, nu e rău să le avem, dar trebuie purtate cum trebuie (după 3-4 ore de purtare se aruncă, dacă se umezesc se aruncă, iar când se aruncă se evită atingerea măștii propriu-zise – a se prinde ușor de părțile laterale)
– să se strănute în șervețele de unică folosință, care să se arunce ulterior la gunoi