ARAD. Dezbaterea care a avut loc la Timişoara şi care a avut ca obiectiv discuţii cu cărţile pe masă în privinţa regionalizării ne-a demonstrat un lucru care ne loveşte direct în orgoliul nostru de arădeni: suntem mult în urma oraşului de pe Bega în ceea ce priveşte popularitatea, iar regionalizarea se va încheia, cel mai probabil, cu declararea oraşului Timişoara drept capitală a regiunii. Mai grav este că, potrivit viceprim-ministrului Liviu Dragnea, cel care a condus dezbaterea de la Timişoara, până şi Deva ne-a luat-o înainte în ceea ce priveşte posibilitatea de a câştiga statutul de capitală.
„Am realizat un sondaj, să vedem cam unde vede populaţia că ar trebui să fie centrul. În regiunea de vest 69,5 la sută din cei întrebaţi, sondajul având loc în întreaga regiune, au spun că Timişoara, 10 la sută Arad şi 10,5 la sută Deva. Ceea ce a ieşit din opţiunile populaţiei a ieşit şi din analiza noastră, ceea ce înseamnă că oamenii şi-au format nişte opinii, ştiu către ce centre se îndreaptă şi unde simt că pentru ei ar fi mai eficient să fie sediul regiunii”, a anunţat Dragnea. Parlamentarii, primarii din judeţul nostru, reprezentanţii Consiliului Judeţean Arad, toţi au fost prezenţi la dezbatere, iar părerile în ceea ce priveşte descentralizarea sunt împărţite: unii o văd ca pe un lucru bun, în timp ce alţii sunt sceptici, poate chiar neîncrezători.
Președintele Consiliului Județean Arad (CJA), Nicolae Ioțcu, a fost unul dintre participanții care a cerut cele mai multe clarificări în ceea ce privește descentralizarea și regionalizarea. „În primul rând, m-a interesat care ar fi resursele financiare pentru regionalizare. Să nu ne trezim că și aceste costuri vor fi suportate tot de către autoritățile locale. Ni s-a spus că nu au fost stabilite încă. Apoi am vrut să aflăm care va fi plusul pe care îl vor resimți cetățenii. Pentru că regionalizarea ar trebui să însemne un trai mai bun pentru oameni, locuri de muncă pentru aceștia. Nici la această întrebare nu mi s-a răspuns concret. În fapt, dezbaterea s-a rezumat la discuții periferice regionalizării, cum ar fi capitala regiunii și alte chestiuni asemănătoare”, a spus Ioțcu. Referitor la termenul înaintat pentru finalizarea regionalizării, șeful Județului crede că acesta este unul îndrăzneț.
„În primă fază, trebuie schimbată constituția pentru a putea fi înfăptuită regionalizarea. Iar constituția, din punctul meu de vedere, ar trebui modificată cu votul majorității românilor. Termenul de finalizare a regionalizării, respectiv 31 decembrie 2013, este unul îndrăzneț. Însă, dacă nu se va reuși modificarea constituției, termenul este unul nerealist. Și asta pentru că încă nu există nici măcar un proiect de lege care vizează regionalizarea. Deocamdată, suntem tot la stadiul de discuții, nu există o lege. Iar proiectul de lege ar trebui să fie întocmit la timp pentru ca noi să îl putem vedea, studia, înainte de a fi pus în practică”, a mai spus președintele CJA.
Și din județ
Ștefan Muscă, primarul localității Olari, spune că, deși Aradul nu va fi capitala regiunii, privește descentralizarea cu ochi buni. „Dacă acest proces va fi realizat cum trebuie, sunt convins că va avea mai multe plusuri decât minusuri. Poate cel mai important lucru va fi acela că ora exactă va fi dată din regiunea noastră, și nu de la București. Vom merge la Timișoara să ne fie aprobate proiecte sau să căutăm finanțare pentru ele, nu va trebui să mai facem drumuri dese în capitală. Însă există și reversul medaliei: pentru diferite lucruri, acte, semnături pentru care mergem în prezent la Arad, va trebui să circulăm până la Timișoara. Dar eu cred că regiunea noastră s-ar putea descurca foarte bine în urma descentralizării”, a spus Muscă.
Mult mai ponderată în declarații a fost Letiția Stoian, primarul de Semlac. „Procesul de descentralizare trebuie făcut cu grijă. Cred că mai este mult de lucru până în momentul în care se va putea realiza regionalizarea. Termenul propus de Liviu Dragnea, respectiv sfârșitul acestui an, mi se pare prea optimist. Într-adevăr, dacă se va reuși realizarea unei descentralizări ca la carte, lucrurile ar putea să meargă mult mai bine pentru localități decât se întâmplă în prezent. Dar, la modul cel mai sincer vorbind, eu nu cred că se va reuși regionalizarea pe termen scurt. Mai avem mult de lucru și multe lucruri de pus la punct până când vom fi pregătiți pentru acest proces”, a spus „primărița” din județul nostru.
Anul acesta
Viceprim-ministrul Liviu Dragnea a anunțat că dorește finalizarea regionalizării până în data de 31 decembrie 2013. Termenul pare a fi unul destul de scurt, dacă ținem cont de toate necunoscutele de până acum din ecuația regionalizării.
Citiți principiile noastre de moderare aici!