Ca în fiecare an şcolar, într-o frumoasă zi de toamnă, în 14 septembrie 2009, 14 copii care de-abia renunţaseră la jucăriile de la grădiniţă, erau nerăbdători să-şi cunoască învăţătoarea şi viitorii colegi.
D-na învăţătoare Medovarski Elisabeta îi întâmpină cu multă căldură în curtea Grupului Şcolar „J. Gregor Tajovsky” din Nădlac. După festivitatea de deschidere noii şcolari au pornit spre clasa lor împodobită cu flori şi bineînţeles cu manuale noi frumos ilustrate. Din primele zile de şcoală ei visau să devină mari, să fie oameni de nădejde şi astfel au pornit spre împlinirea visului. Aceşti minunaţi copii frecventează cursurile cu limba de predare slovacă. Învăţătoarea este preocupată de instruirea, de educarea, precum şi, de păstrarea şi îmbogăţirea limbii materne, a tradiţiilor şi obiceiurilor strămoşeşti. Toate disciplinele de studiu cu excepţia limbii române se studiază în limba maternă (slovacă), iar elevii se exprimă corect în ambele limbi.
În acest colectiv a fost înscris şi elevul Dumici Alexandru-Florian, de etnie română părinţii dorindu-şi ca el să cunoască şi să vorbească fluent limba slovacă, fiindcă face parte din comunitate plurietnică nădlăcană. Este o dovadă a respectului faţă de semeni şi a unei gândiri progresiste.
Ceilalţi „bobocei” provin marea majoritate din familii mixte (română şi slovacă) şi sunt vorbitori ai ambelor limbi.
În mod firesc, copiilor le place să se joace, le place şahul (în fiecare luni se antrenează pentru acest joc inteligent). Le plac activităţile extracurriculare, cu diferite ocazii cântă, recită şi dansează. Au pregătit serbări pentru Mikulaş (Moş Nicolae, Moş Crăciun). Cu glasurile cristaline au cântat şi au recitat pentru mamele lor, de 8 martie.
Se apropie cu paşi repezi vacanţa mare, prima din viaţa lor de şcolari, dar şi sfârşitul anului de învăţământ şi o dată cu el…gata cu viaţa de „boboc”. Acum ştiu să citească, să scrie, să socotească, ceea ce înseamnă că au devenit elevi mari. Din ceea ce am aflat noi despre ei, deja se gândesc la ce vor face în viitor, se gândesc la meserii, au pasiuni şi dorinţe ambiţioase. De fapt – ni s-a spus –
ţelul învăţătoarei şi al părinţilor este ca aceşti copii să înveţe să trăiască demni, să fie oameni adevăraţi şi să-şi trăiască visele.
Prin intermediul acestei pagini aflaţi şi dumneavoastră cine sunt şi ce vreau de la viaţă copiii din clasa I D de la Grupul Şcolar „J. Gregor Tajovsky”.
JA -V.F.
Citiți principiile noastre de moderare aici!