Puțini arădeni cunosc faptul că în Pădurea Ceala, în urmă cu doi ani, s-a instalat o familie de veverițe roșiatice (Sciurus vulgaris). Acestea au cozile stufoase, mult mai lungi decât restul corpului, fiind ușor de recunoscut. Până aici, totul bine. Problema este că în ultima perioadă, animalele sălbatice din Pădurea Ceala se apropie tot mai mult de carosabil. Vorbim de căprioare, porci mistreți și chiar vulpi. În același timp, unii dintre șoferi merg cu viteze mari pe drumul ce leagă Calea Bodrogului de Zona 3 Insule prin Pădurea Ceala. Până acum, mai multe exemplare de vulpe au fost ucise de către șoferi. Acum a venit și rândul unei veverițe roșii să fie omorâtă.
Atenție, reduceți viteza!
Precizăm că veveriţa roşiatică este menţionată în Legea Ariilor Protejate (OUG 57/2007 Anexa 5) ca fiind specie de interes naţional. Mai mult, Pădurea Ceala face parte din Parcul Natural „Lunca Mureșului”, adică este o arie protejată de lege. Populaţiile acestei specii au o densitate mică, moartea unui singur exemplar afectând relativ grav numărul general al indivizilor, iar activităţile umane precum traficul rutier, dezvoltarea infrastructurii, fragmentarea habitatului etc. cresc tot mai mult riscul dispariţiei acestor mamifere. Din aceste motive, pe raza Parcului Natural „Lunca Mureșului” puteţi vedea numeroase indicatoare rutiere care atenţionează şoferii să reducă viteza, întrucât pe şoselele care traversează aria protejată pot să întâlnească diferite animale.
„Ne-am întristat în momentul în care rangerii au găsit acest exemplar accidentat mortal, pe șosea. Ca urmare, rugăm participanţii la trafic să conducă mai prudent, pentru a preveni producerea unor astfel de evenimente, căci şi veveriţele roşiatice merită atenţia noastră, mai ales când suntem la volan!”, a declarat Ciprian Herbei, directorul Parcului Natural „Lunca Mureșului” Arad.
Jucăușe și acrobate
Aşa cum ştim cu toţii, veveriţele sunt nişte „acrobaţi” înnăscuți, putând să alerge pe trunchiul şi ramurile arborilor, folosind scoarţa copacului de care se agaţă cu ghearele lor ascuţite. Nu de puţine ori, acestea pot să fie observate executând sărituri spectaculoase, de pe o creangă de copac pe alta, la mare înălțime. Veveriţele se hrănesc cu alune, nuci, semințe, sâmburi, fructe de pădure, conuri de pin sau de brad, dar nu refuză nici biscuiți, covrigi sau napolitane. Iar pentru că sunt nişte animale extrem de jucăuşe şi deloc agresive, de obicei toţi oamenii le iubesc şi le ocrotesc.
Citiți principiile noastre de moderare aici!