Inainte de începerea Sfintei Liturghii, Chiriarhul a săvârşit slujba de binecuvântare a lucrărilor care s-au săvârșit în vederea consolidării exteriorului bisericii, cât și cele de înfrumusețare a interiorului acesteia.
După aceasta, Înaltpreasfinţia Sa, înconjurat de soborul de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica cu hramul ,,Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”.
În cuvântul de învăţătură cu titlul ,,Haina de nuntă” (în baza citirilor scripturistice ale duminicii: 2 Cor. 1; 2; Matei 22), Chiriarhul a subliniat, în cadrul tălmăcirii tradiţionale şi în legătură cu alte pilde biblice asemănătoare, rolul faptelor bune în dobândirea mântuirii, a Împărăţiei cerurilor. Nunta, pe paginile Sfintei Scripturi şi Tradiţiei, are şi înţelesul de ospăţ sau cină, prilej de comuniune între oameni şi de prefigurare a celei cu Dumnezeu. Toţi nuntaşii sau comesenii sunt obligaţi să vină în ţinută corespunzătoare, în care îmbrăcămintea trebuie să reprezinte persoana şi înzestrările acesteia, haina fiind doar o reprezentare. În acest cadru, cămaşa necusută a Mântuitorului, dată la sorţi, întrucât nu putea fi împărţită la momentul răstignirii sale (cf. Ioan 19), reprezintă unitatea Bisericii, comuniunea deplină între cei ce o alcătuiesc şi care nu se poate rupe niciodată. Sfântul locaş al bisericii parohiale a îmbrăcat cu acest prilej, haină nouă, prin jertfelnicia tuturor enoriaşilor ei, înşişi agonisindu-şi îmbrăcăminte merituoasă prin fapte. De aici şi îndemnul pentru toţi de a nu fi asemenea celui lipsit de haina de sărbătoare. Prezentarea deosebită a tinerilor şi copiilor în portul popular, reflectă bogăţia tradiţiei neamului, pe care Biserica o cultivă continuu, în legătură cu tot ceea ce înseamnă bunăvoire între oameni. În aceasta constă şi unul dintre elementele ce contribuie la desfăşurarea lucrării bisericeşti în anul omagial pe care-l parcurgem, dedicat misiunii parohiei şi mănăstirii astăzi, a încheiat Înaltpreasfinţia Sa.
La momentul rânduit, preotul paroh Silviu-Raul Pele a fost hirotesit întru sachelar.
La sfârșitul Sfintei Liturghii, tânărul paroh făcut o prezentare a comunităţii parohiale pe care o păstoreşte, amintind faptul că această zi de bucurie are loc chiar în preajun de sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului dar şi a Înălţării Sfintei Cruci, zi de sărbătoare a denumirii localităţii, după care a mulţumit ierarhului pentru părinteasca purtare de grijă pe care o arată față de enoriașii parohiei, soborului de preoți pentru împreuna-slujire, oficialităților locale pentru sprijinul financiar acordat mereu prin purtarea de grijă a doamnei primar Emilia Brăneţ, prezentă la acest eveniment și tuturor celor prezenți.
Vizita arhierească se încheie prin săvârșirea Sfeștaniei la locuința preoțească, de curând amenajată, în cadrul şcolii din localitate.
Protos. Iustin Popovici
Citiți principiile noastre de moderare aici!