JA. Domnule Matula, aţi fost prezent zi de zi în Parlamentul European, iar aceasta este o performanţă. Totuşi, ce valoare are plasarea dumneavoastră în topul europarlamentarilor conştiincioşi?
Iosif Matula. Prezenţa mea zi de zi la parlament este un act de normalitate, nu neapărat o realizare. Numai aşa poţi să ai un cuvânt de spus în capitala Europei. Circuitul legislativ durează și doi sau trei ani, se elaborează pas cu pas politica europeană, schimbările au loc din mers şi e nevoie să fii acolo în permanenţă pentru a putea influența mecanismul decizional.
JA. Cum arată activitatea dumneavoastră după un an de mandat?
Iosif Matula. În acest an, am avut 44 de intervenţii scrise şi orale, la Parlamentul European. Acestea s-au referit la bunele practici în privinţa politicii regionale a UE, absorbţia fondurilor europene, care în contextul crizei economice actuale constituie elemente esenţiale în vederea atingerii obiectivelor de convergenţă pentru regiunile mai puţin dezvoltate din statele membre. De asemenea, sunt semnatar al rezoluţiei „O strategie europeană pentru regiunea Dunării” – inițiativă a Grupului Partidului Popular European. Tot ca o realizare, pot să amintesc de elaborarea broşurii «Finanţări europene şi româneşti complementare», ediţia I. În momentul de faţă este în lucru şi cea de-a doua ediţie, broşura fiind un sprijin pentru cei care doresc să aibă acces la fondurile europene, altele decât cele clasice. Pentru a fi aproape şi de tineri, am iniţiat concursul „Acasă în Europa”, în urma căruia un grup de elevi va fi prezent în luna septembrie la Parlamentul European, la Bruxelles.
JA. Cum se vede de la Bruxelles accesarea de fonduri europene de către ţara noastră?
Iosif Matula. Pentru accesarea fondurilor europene este nevoie de respectarea unor proceduri birocratice complicate. Franţa a şi renunţat aproape la fondurile europene, tocmai din acest motiv. Noi nu ne permitem să facem asta. Sunt, însă, reguli pe care trebuie să le respectăm. Este adevărat că, de multe ori, noi înşine complicăm aceste reguli, din teama de a nu greşi. Eu cred că mai este un aspect: nu este o fericire pentru o administraţie să acceseze fonduri europene, pentru că volumul de muncă va creşte, iar munca o fac aceiaşi oameni. Fiecare euro trebuie decontat şi, uneori, administraţiile parcă sunt speriate că vor câştiga proiecte. Dar, de asemenea, administraţiile locale trebuie să înţeleagă că din resurse proprii, fie ele locale, judeţene sau guvernamentale, nu vom putea diminua decalajul faţă de celelalte ţări membre UE.
JA. Ce vă propuneţi pentru noua sesiune parlamentară, care a debutat de curând?
Iosif Matula. Unul dintre aspectele cele mai importante din această perioadă îl constituie vizita în România a membrilor Comisiei de Dezvoltare Regională (REGI) din Parlamentul European, o vizită pe care o pregătesc încă din primăvară. Există o singură astfel de vizită pe sesiune și mă bucură faptul că membrii comisiei au ales România şi regiunea Vest în detrimentul altor ţări.
JA. De ce este atât de importantă această vizită?
Iosif Matula. Întreaga strategie a Uniunii Europene se bazează pe dezvoltarea regională. Comisia REGI are o importanţă mare în analizarea oportunităţilor de dezvoltare a diferitelor regiuni din cadrul Uniunii Europene, cu specificul fiecăreia dintre acestea. Acum, România se află într-o perioadă de grație, până în 2013, în ceea ce privește accesarea fondurilor structurale. După 2013, vom intra într-o competiţie mult mai dură cu celelalte ţări membre, respectiv cu celelalte regiuni din întreaga Europă.
Vizita reprezentanţilor comisiei arată aprecierea de care se bucură Regiunea Vest, o apreciere care are la bază proiecte bine întocmite, care au corespuns exigenţelor Uniunii Europene şi au primit, astfel, finanţare.
Europarlamentarul Iosif Matula
Iosif Matula este vice-coordonator al membrilor PPE din Comisia pentru Dezvoltare regională, membru supleant în comisia Cultură şi educaţie, membru în Delegaţia permanentă pentru relaţia cu Ucraina, în Delegația cu Afganistan și Delegația EURONEST ce reuneşte Moldova, Ucraina, Georgia, Belarus, Armenia și Azerbaijan.
“Membrii comisiei REGI vin în judeţele Arad şi Timiş în perioada 3-5 noiembrie a acestui an” – Iosif Matula.
Citiți principiile noastre de moderare aici!