Arad. Aflat la prima apariție în fața presei din Arad, Iulian Stana, secretar de stat la Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor, a povestit despre vizita sa inopinată în două zone din Arad unde au fost semnalate tăieri ilegale de arbori. Totodată, oficialul a făcut referiri la proiectul „Plantează o pădure cât o țară”, ce va fi implementat la nivel național și prin care vor fi plantați 50 de milioane de puieți, proiect la care sunt așteptați cât mai mulți voluntari, dar și la programul de monitorizare a materialului lemnos – SUMAL, un program care nu a funcționat la parametrii normali până acum, dar care va fi funcțional, se promite, în următoarea perioadă.
Zeci de sesizări
Nimeni nu a știut, spune Iulian Stana, unde vom efectua deplasarea, aceasta a fost hotărâtă dis de dimineață. „În această dimineață (vineri – n.r.), am avut o deplasare împreună cu reprezentanții Gărzii de Mediu Arad și ai Gărzii Forestiere Arad, după ce am primit mai multe sesizări cu privire la tăiere ilegală de arbori din Pădure Ceala de la Ocolul Silvic«Iuliu Molodovan». Deplasarea a avut loc împreună cu specialiști, dar și cu reprezentanți ai Ocolului și ai Parcului Natural «Lunca Mureșului» Arad.
Este vorba de două zone pe care le-am vizitat: prima este la Zădăreni, pe malul râului Mureș și o zonă care este situată între Sânpetru German și Pecica, pe drumul care face legătura între cele două localități”, a declarat Iulian Stana.
În ambele locații, precizează secretarul de stat Stana, „există acte de punere în valoare, exploatarea fiind făcută în conformitate cu amenajamentul silvic. Urmează să facem și alte verificări, mai amănunțite, pentru ca să vedem dacă au fost respectate toate regulamentele cu privire la exploatarea din zona respectivă”.
„Pe scurt, nu au fost tăieri ilegale în cele două locații unde au fost efectuate vizitele inopinate. Mai avem alte zone în vizor și în perioada următoare vom efectua tot mai multe deplasări în teren”, a completat Iulian Stana.
50 de milioane de puieți, plantați
Secretarul de stat a stat de vorbă și cu conducerea Ocolului Silvic „Iuliu Moldovan” despre care spune: „Mi se pare o echipă bine pusă la punct, care își face treaba. Specialiștii de la ocol mi-au explicat toate demersurile pe care le-au făcut acolo, am vizitat și pepiniera”.
Subiectul împăduriri a fost atins şi el. „Ministerul Mediului va desfășura, în luna martie, o campanie intitulată «Plantează o pădure cât o țară». În cadrul acestei campanii, una foarte mare, dorim să plantăm în prima fază, în campania de primăvară, câteva milioane de puieți. Această campanie are în vedere plantarea a 50 de milioane de puieți în toată țara. Campania va fi desfășurată împreună cu toate autoritățile locale, dar este nevoie și de implicarea voluntarilor, care sunt așteptați să se implice în număr cât mai mare”, a declarat Iulian Stana. Voluntarii care doresc să participe la acestă acțiune trebuie să completeze un formular până miercuri, 4 martie, pe website-ul MMAP, la următorul link: http://www.mmediu.ro/categorie/formular/271. Gupurile organizate din campanii, asociații, școli, sunt rugate să transmită intenția de participare la adresa de e-mail: mihai.enescu@mmediu.ro.
SUMAL, monitorizarea ratată
Un alt subiect abordat în conferința de presă a fost despre programul SUMAL. Acesta nu funcționează încă la parametrii normali, însă secretarul de stat de la Ministerul Mediului, Iulian Stana, ne dă asigurări că programul va funcționa.
Programul SUMAL oferă imagini din satelit, camere de monitorizare a depozitelor și transporturilor de lemn și oferă cetățenilor posibilitatea de a verifica legalitatea transporturilor de lemn. „În perioada următoare vom da drumul programului SUMAL. Vorbim de un sistem care monitorizează traiectoria masei lemnoase și sperăm să reducem cât mai mult tăierile ilegale și furtul de lemn din pădure în perioada următoare. Acest program va fi conectat la satelit, astfel că se va putea vedea în timp real traseul masei lemnoase. Din păcate, în ultimii ani, au existat mai multe probleme din cauza cărora programul nu a fost funcțional complet”, a încheiat secretarul de stat.
Trimite articolul
Xln locurile cunoscute ca se taie ilegal, ar trebui patrulate de armata, 7-10 militari inarmati, plus un ofiter sau subofiter cu drept de arestare. Asta daca intradevar se vrea sa se puna capat defrisarilor
LIPOVA-ZABALT-BATA-CAND VOR FI CONTROLATE?-NU NEAPARAT INOPINAT!!!…
La CLADOVA Jud.Arad com. Păuliș cand mergeți pe valea neasfaltată anul trecut cărau cu escortă, masina poliției in față șeful de post ii proteja !!!! Acolo cine merge ?????
La Nadăș (boieri Colțeu) au făcut și fac în continuare prăpăd prin pădurii cu ajutorul primarului și al poliției din Tauț.
Ca de obicei nu vedem pădurea de vreascuri . Chiar crede cineva ca s-ar mai fura dacă n-ar avea cui vinde? Nu vedeți ca fac pe prostii? Ce-o sa facă cei ce taie lemn ilegal dacă nu-l pot valorifica? Totul pleacă de la ei. Sa oprească in primul rând exportul de buștean și lemn de foc. Scurt, Pt 5 ani. Se vor cerne cei care se ocupa doar cu asta sau se vor reorienta spre produse mai complexe . Pe urma sa se gândească la soluții in teren care implica alte costuri și resurse . La fel ca și restul corupției … nu se merge la sursa. De unde ai ce ai dacă din declarațiile tale nu se justifica. Punct!