Audierile de miercuri din procesul primarului au avut trei teme importante de discuţie, poate cea mai interesantă pentru publicul larg vizând modul în care familia Falcă a intrat în posesia imobilului de pe I.L. Caragiale, considerat de procurorii DNA mita care l-a determinat pe primar să vândă, în 2005, patronilor firmei Elecon, terenul fostei fabrici de zahăr.
Avocaţii a trei dintre inculpaţi (Gheorghe Falcă, Radu Vasil şi Francisc Demeter) s-au străduit, de-a lungul celor şase ore, să demonstreze că imobilul de pe I.L. Caragiale nu poate fi considerat mită, pentru că acesta a fost primit la schimb de către familia Falcă, a fost nedorit de către primar (doar soţia acestuia arătându-se interesată de casă), diferenţa de valori între case nu a fost cea indicată de procurori, iar legătura între imobilul vândut în 2005 şi terenul Primăriei vândut în acelaşi an nu poate fi făcută şi din pricina faptului că pentru casa de pe I.L. Caragiale negocierile de cumpărare s-au purtat din vara lui 2004.
Ela Falcă a decis
Din acel moment, Ela Falcă a început să comande modul în care ar trebui să arate casa, devenind, după spusele lui Radu Vasil – dirigentele de şantier şi asigurându-i pe cei doi coproprietari ai imobilului că îl va convinge pe soţ, în cele din urmă (aşa cum s-a şi întâmplat) să dea apartamentul de la Polivalentă la schimb. Francisc Demeter a precizat, în plus, faptul că actul de schimb de proprietăţi s-a făcut doar în martie 2005, pentru că lucrările au fost finalizate doar atunci, din cauza deselor modificări intervenite ca urmare a noilor comenzi făcute de soţia primarului. Francisc Demeter a mai precizat că familia Falcă s-a mutat în casă nouă doar după două – trei săptămâni de la vânzare şi că niciodată nu s-a vorbit de favoruri sau sume mai mici în privinţa vânzării acestei case, dincolo de faptul că, după negocieri, preţul a fost tăiat cam cu 10 mii de euro.
Fără alte păreri
De cealaltă parte, procurorul a pus câteva întrebări legate de motivele care i-au determinat pe cei doi patroni să îi ceară sfatul Elei Falcă în privinţa imobilului de aici (inculpaţii au declarat cu toţii că soţia primarului a vizitat casa pentru prima dată în calitate de prieten-arhitect, pentru a da sfaturi, şi doar mai apoi s-a arătat interesată să o cumpere). Cum cei doi patroni ai firmei Elecon au susţinut că se ocupau şi se ocupă şi acum de afaceri cu imobile cumpărate, reamenajate şi vândute mai apoi la preţuri mai mari (acesta fiind cazul casei de pe strada Caragiale, şi al altor câteva imobile de aici), procurorul DNA i-a întrebat pe cei doi la câte astfel de imobile a mai fost cerută părerea Elei Falcă. Radu Vasil şi Francisc Demeter au recunoscut faptul că la nici un alt imobil, ţinând însă să precizeze că cel de al doilea, de pe I.L. Caragiale, a fost vândut în aceeaşi stare în care a fost cumpărat, iar apartamentele din blocuri de pe aceeaşi stradă nu necesitau părerea de specialist a unui decorator.
“A fost evaluată greşit. Această casă e doar un apartament dintr-un imobil, fără curte interioară” – Radu Vasil
A.D.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!