ARAD. De luni până vineri în intervalul orar 15.00-20.00, iar în zilele de sâmbătă şi duminică între orele 10.00-20.00. Acesta este noul program de vizite al aparţinătorilor pacienţilor internaţi în spital, program impus de Ministerul Sănătăţii. Mai exact, este vorba despre o prelungire a vechiului program de vizite, care se derula de luni până vineri între orele 14.00-16.00, iar sâmbăta şi duminica între orele 13.00-17.00. De unde până unde această decizie? Explică însuşi ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu: „Sistemul sanitar trebuie să fie prietenos cu omul în suferinţă. Cetăţeanul trebuie să aibă în permanenţă legătură cu familia sau cei care au grijă de el”.
E bine, dar şi rău
Cum este apreciată, la nivel local, prelungirea programului de vizite al aparţinătorilor pacienţilor internaţi? Ne oferă detalii dr. Teodora Olariu, manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad: „Este o decizie… şi bună, dar şi rea. Categoric este bine pentru bolnavii internaţi, mai ales pentru cei care sunt în stare gravă. E foarte important pentru psihicul bolnavului să aibă familia lângă el. Pe de altă parte, personalul medical lucrează mult mai greu între aparţinători. În plus, trebuie să ne gândim la problema curăţeniei – aparţinătorii vin de afară -, dar şi la problema utlităţilor care se folosesc de către vizitatori. Pentru aceste două probleme, ar fi necesară o suplimentare de fonduri” – opinează managerul Judeţeanului arădean.
Alte reguli
Dr. Teodora Oalriu susţine că noul program de vizite al aparţinătorilor pacienţilor internaţi în spital a fost afişat deja în incinta unităţii.
Pe lângă intervalele de timp menţionate, ar mai fi de adăugat câteva din noile reglementări. *Numărul de vizitatori pentru un pacient internat într-un salon cu mai mult de 3 paturi nu poate fi mai mare de 3 persoane şi pot fi vizitaţi maximum 2 pacienţi în acelaşi timp. *Vizitarea pacienţilor în secţiile de terapie intensivă este permisă zilnic doar membrilor familiei, respectiv părinţi, copii, surori/fraţi, cu condiţia ca vizita să se facă individual sau cel mult două persoane, cu respectarea procedurilor interne.
Discuţii informative
Ordinul Ministerului Sănătăţii mai prevede ca membrii familiei pacienţilor internaţi să poată discuta direct cu medicul curant în timpul programului zilnic de lucru al acestuia, în baza unui program stabilit de medicul şef de secţie. De asemenea, secţiile de terapie intensivă au obligaţia de a avea un număr de telefon prin care se asigură informarea familiei de către medicul curant sau medicul de gardă despre starea şi evoluţia pacientului.
diana.dutu@informmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!