ARAD. Posibilitatea de a finanța cu bani europeni înlocuirea termocentralelor pe cărbune cu unele pe gaz prinde contur, conform europarlamentarului USR PLUS, Vlad Botoș care apreciază că „această decizie are un impact semnificativ asupra industriei energetice din România, bazată încă pe utilizarea cărbunelui”.
Europarlamentarul arădean explică: „Am spus de mai multe ori că politica la nivel european este negociere. Am explicat de mai multe ori că încercăm să expunem cât mai mult din ceea ce înseamnă România și nevoile noastre de dezvoltare așa încât să reușim să ajungem din urmă țările mai bogate.
Ei bine, una dintre cele mai dificile negocieri, dar, în același timp, o reușită importantă a fost aceea pentru a introduce în Fondul de Tranziție Justă posibilitatea de a realiza investiții în domeniul gazului.
Trendul ecologic, justificat de altfel, al politicii europene dorește reducerea drastică a tuturor surselor de poluare din viața economică și casnică a europenilor.
Tocmai de aceea, împreună cu colegii noștri, Cristian Ghinea și Ondrej Knotek, eurodeputat ceh din partidul ANO 2011, am reușit să introducem investițiile în domeniul gazului ca sursă alternativă la cărbune.
După mai multe runde de negocieri, atât cu colegii din grupul nostru politic, cât și din celelalte grupuri, am reușit să votăm ieri, în Comisia pentru Dezvoltare Regională, un amendament care ne permite ca din Fondurile de Tranziție Justă să înlocuim cărbunele cu gaz, reducând astfel poluarea cu CO2 la mai mult de jumătate.
Următoarea etapă, la fel de importantă, este votul în plenul Parlamentului unde sperăm să avem un sprijin la fel de mare ca cel din cadrul Comisiei.
Eforturile noastre vor continua până în momentul în care vom vedea acest amendament trecut prin toate etapele legislative așa încât să putem preda ștafeta autorităților naționale și locale pentru a da cât mai repede drumul proiectelor care ne vor aduce energie electrică și căldură la prețuri mai mici și cu poluare mult redusă.”
Trimite articolul
XMai bine pe eoliene și fotovoltaice. Și gazul are o limită și este scump. Eolienele și fotovoltaicele – după amortizarea investiției nu mai consumi nimic. Vine de sus, de la Domnul
-
Din păcate panourile fotovoltaice poluează mult prea mult in procesul de construcție și au eficienta de 18%…
Eolienele ocupă spațiu și nu oferă flux constant de curent. Iarna când bate vântul puternic produce peste masura, in zile fără vânt te lasă fără curent.La momentul actual centralele nucleare cu reactor camdu (Canadian, de ex că și la Cernavodă) sunt – surprinzător – cele mai eficiente dpdv al costurilor și impactului asupra mediului.
Franța produce 80 % cu atomocentrale.
Pe termen lung se pretinde că hidrogenul va fi viitorul. Nu știu ce să cred.
Și cine plătește gazul ??? măta ?????? Are bani , mai bine avea bani să te avorteze !!!
-
Loază Se vede că ești prost și nu ai la îndemână decât înjurături.
Romania are rezerve de gaz încât se poate susție singura dar din cauza costurilor de exploatare și transport, conducte învechite instalații de transport degradate este uneori mai scump decât cel rusesc.
Ce sa facem cu gazul nostru? I podișul Târnavelor gazul iese in aer din fântâni de la oameni. Pe vremuri îi dădeau foc. Nu glumesc un unchi ne povestea că puneau plita pe fântână și preparau mâncarea. La tăiatul porcului, puneau căldarea. Nu mai bine îl valorificăm direct lângă sursă?
Postac tâmpit, nu mai hali atâta propaganda PSD ista, mai citește și din alte domenii.