Considerând cota unică „o epocă încheiată”, ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a declarat că singura soluţie pentru România este trecerea, de la începutul anului viitor, la impozitarea progresivă. Liderii politici arădeni, fie că sunt adepţi ai cotei unice, fie adversarii ei, privesc cu circumspecţie spusele lui Vlădescu.
Gheorghe Seculici, preşedinte PDL Arad
„Ca orice ministru de Finanţe, dl. Vlădescu socoteşte cu voce tare şi din această cauză mai spune şi ce nu ar vrea, înainte să termine calculele. În ceea ce mă priveşte, sunt adeptul cotei unice de impozitare, care şi-a dovediat fiabilitatea şi a dat rezultatele scontate. Consider că trebuie menţinută, pentru a nu afecta şi mai tare economia. Mai ales, nu trebuie să confundăm efectele crizei cu cele ale aplicării cotei unice”.
Ionel Ciupe, preşedinte PNL Arad
„La ora actuală, PDL, prin guvernul Boc, este în situaţia măgarului lui Buridan. Dacă susţine ferm cota unică, va fi acuzat că dă dreptate PNL-ului, iar dacă susţine impozitarea progresivă, se va spune că se dă cu PSD-ul. Şi într-o variantă şi în cealaltă, rezultatul în rândul electoratului este catastrofal. Din această cauză, miniştrii cabinetului Boc fac tot felul de declaraţii derutante, care se bat cap în cap, pentru ca mai târziu să poată interpreta totul după cum le convine. Cât priveşte cota unică, ştie toată lumea că menţinerea ei este o regulă de bază în programul economic liberal”.
Kiraly Andras, preşedinte UDMR Arad
„Eu sunt adeptul zicalei populare care spune să măsori de trei ori înainte de a tăia odată. Cetăţeanului nu îi foloseşte cu nimic să recunoşti că ai greşit când te-ai pus să îi tai veniturile, el suferă din cauză că tu nu ai calculat cum trebuie. În pachetul nostru de propuneri pentru revigorarea economiei, susţinem cota unică de impozitare. Putem accepta majorarea ei de la 16% la 18%, dar nu mai mult”
Marius Lazăr, preşedinte PSD Arad
„Nu ştiu dacă dl. Vlădescu are un sistem clar de impozitare, sau este vorba doar despre o vorbă spusă la ştrand. Cert este că noi considerăm că, mai ales acum, în perioada de criză, cei puternici trebuie să tragă mai tare la căruţa statului, cei cu câştiguri mari să plătească impozite mai mari. În niciun caz, însă, nu trebuie să-i omorâm pe cei care produc, impozitarea progresivă trebuie să fie corelată cu măsuri de sprijinire a agenţilor economici, îndeosebi a IMM-urilor”.
S.T.
Citiți principiile noastre de moderare aici!