Platforma fostului combinat chimic din Vladimirescu poate fi numită cu uşurinţă cea mai periculoasă zonă din întreg judeţul Arad.
Potrivit unui studiu efectuat de reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Arad (ISU), o deflagraţie petrecută în apropierea platformei ar putea rade de pe hartă aproape întreaga comună. „La nivelul judeţului Arad au fost încadraţi, până în prezent, un număr de opt operatori economici care prezintă situaţii de risc. Dintre aceştia, patru se află pe platforma fostului combinat chimic Archim. Doi dintre ei reprezintă risc major, iar ceilalţi doi sunt cu risc minor de accident”, se arată în studiul întocmit de reprezentanţii ISU.
Din datele culese a rezultat că, în cazul unui incident, ar putea fi creat aşa-zisul efect de domino, ce ar putea duce la producerea unui accident major, fără precedent pe teritoriul judeţului nostru. Cele patru societăţi încadrate ca prezentând risc au aprobate diferite măsuri de securitate, iar personalul este instruit să intervină în situaţii extreme, după cum spune locotenent-colonelul Ilie Costache, angajat al ISU, cel care a întocmit studiul la care facem referire.
Rompetrol Gas este una dintre cele două societăţi cu risc maxim de incidente. Această companie se ocupă cu comerţul de combustibili şi produse derivate. În cazul în care aici s-ar produce o explozie, zona letală ar fi de 1.100 de metri, zona cu arsuri şi dărâmături ar fi de 1.600 de metri, iar zona afectată cu pagube minore s-ar întinde pe aproximativ 2.400 de metri. Cealaltă societate care prezintă risc maxim este Archim Agro Industrial. Obiectul de activitate al acesteia este comerţul produselor şi al îngrăşămintelor chimice. „Efectele unor accidente maxime, respectiv distrugere totală, ar putea fi resimţite astfel: zona letaă ar fi de 800 de metri, zona cu arsuri şi dărâmături este de aproximativ 1.500 de metri, iar zona cu pagube minore s-ar întinde pe 2.010 metri”, se specifică în studiul întocmit de locotenent-colonelul Ilie Costache.
Risc mic, rază mare
Chiar dacă riscul de producere al unui accident este mic, la Rom Oil raza afectată ar putea fi uriaşă. În cazul distrugerii totale, zona letală ar fi de aproape doi kilometri, zona de arsuri şi dărâmături s-ar întinde pe 2.700 de metri, iar zona afectată este una uriaşă, de 4.300 de metri. Cea de a patra societate inclusă în studiu este Prima Gas, staţie de îmbuteliere şi depozitare a buteliilor de aragaz. Efectele unui accident maxim ar fi de 500 de metri, zonă letală, 800 de metri, zonă cu arsuri şi dărâmături şi 1.500 de metri, zonă cu alte pagube provocate. „În urma analizării efectelor accidentelor s-a stabilit că o societate poate produce accidente şi la obiectivele vecine, efectul domino fiind prezent pe platforma industrială”, se menţionează în studiu.
Securitate specială
Conform declaraţiilor lui Ilie Costache, cele două societăţi care prezintă grad mare de risc au întocmit un plan de urgenţă internă în cazul în care se produce un incident de acest fel, dar măsurile se iau doar pe amplasamentul companiei respective. „Dacă accidentul depăşeşte amplasamentul unei societăţi, ISU are un plan de intervenţii pentru situaţii majore”, spune Costache. În ceea ce priveşte societăţile cu grad minor de accident, acestea respectă unele politici de securitate, iar personalul este instruit să intervină în aceste situaţii.
Explozie pe platformă
Conform declaraţiilor lui Costache, în urmă cu aproximativ doi ani, pe platforma industrială, a avut loc un incident nefericit la una dintre companiile care se ocupă cu îmbutelierea şi depozitarea buteliilor. „A fost vorba despre o acumulare de gaze urmată de o explozie. Pericolul a fost lichidat total de angajaţi până au ajuns pompierii”, a povestit Costache.
JA-A.G.
Citiți principiile noastre de moderare aici!