Nemulţumirile au ajuns până şi pe fondul de vânătoare, acolo unde o recentă ordonanţă de urgenţă a Guvernului taie şi spânzură printre asociaţiile de vânătoare nou înfiinţare, pentru a le crea pe mai departe avantaje, favoruri celor care au trecere. Aceasta este părerea Asociaţiei de Vânătoare „Ruguţ Înflorit”, asociaţie din Pâncota care vrea egalitate în problema gestiunii fondurilor cinegetice şi care susţine că, alături alte 500 de asociaţii de vânătoare nou înfiinţate şi licenţiate de Ministerul Mediului pentru a gestiona fonduri de vânătoare sunt total nemulţumite, “de faptul că nu avem şanse egale pentru preluarea dreptului de gestionare a fondurilor cinegetice comparativ cu „gestionarii consacraţi”.
Nemulţumirea porneşte de la momentul emiterii ordonanţei de urgenţă 102/2010. Reprezentanţii asociaţiei prezintă în protestul lor scris şi datele care au dus la declanşarea acestor nemulţumiri. Din start, în scrisoare se arată că „în prezent, majoritatea fondurilor cinegetice din România sunt gestionate de către asociaţiile de vânătoare judeţene afiliate la Asociaţia Generală a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din România şi de către Regia Naţională a Pădurilor Romsilva, situaţie moştenită din timpul regimului comunist. De aici …
”Dacă nu se limitează numărul fondurilor cinegetice acordate prin atribuire directă acestor asociaţii şi Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva în baza statutului de gestionar consacrat, se va menţine aceeaşi situaţie care va afecta interesul asociaţiilor nou înfiinţate, fără posibilitatea de a crea o concurenţă care ar duce la progres şi implicit bani mai mulţi la bugetul de stat”, e indicată, pe scurt, problema.
Situaţia este însă în viziunea asociaţiei mai gravă decât atât. Potrivit reprezentanţilor acesteia, “în luna noiembrie 2010, contractele de gestiune a fondurilor cinegetice cu AGVPS –ul au expirat, iar în luna februarie 2011 urmează să li se atribuie de către Ministerul Mediului, în baza ordonanţei de urgenţă 102/2010, aproximativ 50 % din fondurile cinegetice pe care le-au gestionat, fără licitaţie şi fără a stimula concurenţa”. Asociaţiile nou înfiinţate nu vor avea, ca atare, şanse egale pentru preluarea dreptului de gestiune a fondurilor cinegetice.
În susţinerea acuzelor, vânătorii fac referire la textul ordonanţei de urgenţă 102 din 17 noiembrie 2010, unde, în articolul 8, se precizează: “Organizaţiile vânătoreşti care la data atribuirii gestionează cel puţin 5 fonduri cinegetice li se atribuie, în calitate de gestionari consacraţi, la cerere, câte 5 fonduri cinegetice dintre cele pe care le gestionează şi au rămas neatribuite. După atribuirea celor 5 fonduri cinegetice, li se mai atribuie direct încă 50% din numărul fondurilor cinegetice pe care le-au gestionat şi au rămas neatribuite” (<au rămas neatribuite> se referă la faptul că au rămas neatribuite direct la propunerea proprietarilor, conform art 8. – precizezază reprezentanţii asociaţiei).
Concluzie: sabotaj
Concluzia vânătorilor nemulţumiţi e clară: “Asociaţia Generală a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din România în calitate de gestionar consacrat va primi cadou de la statul român (fără licitaţie) 5 fonduri cinegetice în fiecare judeţ, plus 50% din numărul fondurilor cinegetice pe care le-a gestionat şi au rămas neatribuite prin atribuire directă la propunerea proprietarilor de teren, nedând astfel şansa asociaţiilor nou înfiinţate şi neafiliate la AGVPS să poată concura la o posibilă licitaţie cu AGVPS pentru cele 5 + 50% din fonduri pentru fiecare judeţ”.
Gestionari favorizaţi
Asociaţia de Vânătoare “Ruguţ Înflorit” a ţinut să precizeze şi că, în fapt, în viziunea sa, calitatea de “gestionar consacrat” se traduce prin “gestionar favorizat”, “pentru că doar AGVPS cu Romsilva beneficiază de această calitate deţinând, astfel, monopolul vânătorii în România. “În aceste condiţii putea să fie trecut în ordonanţă codul de identificare fiscală sau CNP-ul preşedintelui AGVPS –ului în loc de termenul de “gestionar consacrat”, pentru că era acelaşi lucru”, precizează vânătorii.
Reprezentanţii asociaţiei critică şi faptul că atribuirile fondurilor de vânătoare se fac direct, în condiţiile în care prin licitaţie aceste fonduri ar fi fost atribuite la un preţ real şi corect şi nu la un preţ subevaluat (mult sub preţul pieţei şi fără concurenţă).
Problema vânătorii a atins de mult şi Aradul, în condiţiile în care zvonurile legate de cine conduce destinele fondurilor de vânătoare din judeţul nostru sunt tot mai grele şi mai politizate. Subiectele au ajuns chiar şi pe masa consiliilor locale. Pe moment, în zadar.
Exemplul
Ca să întărească cele meţionate în proteste, asociaţia menţionează încă un exemplu: “cazul licitaţiei din data de 07 decembrie 2010 de la Ministerul Mediului, unde s-au licitat 19 fonduri de vânătoare. Preţul la care au ajuns unele din aceste fonduri a fost şi de 62.405 euro (cazul fondului 11 Gherghiţa, judeţul Prahova, care a avut un preţ de pornire de 1.783 euro). La acest din urmă preţ s-ar fi atribuit fondul cinegetic sus menţionat, dacă era atribuit direct gestionarului consacrat – AGVPS. Diferenţa de preţ este uimitoare”, susţine Cristian Chişmorie, preşedintele Asociaţiei.
Egalitate
Asociaţiile de vânători constituite în ultimii 10 ani, neafiliate la Asociaţia Generală a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din România, au obţinut cu greu dreptul de gestionare pentru 1-2 fonduri cinegetice. Până la acest moment, deţin licenţă în domeniul cinegetic peste 500 de noi asociaţii de vânătoare care doresc egalitate de şanse pentru preluarea dreptului de gestionare a fondurilor cinegetice.
“Asociaţiile nou înfiinţate nu vor avea şanse egale pentru preluarea dreptului de gestiune a fondurilor cinegetice” – Cristian Chişmorie
Adriana Barbu Dănilă
Citiți principiile noastre de moderare aici!