Arad – Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) şi Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor au început o campanie împotriva vulpilor.
Asta, în condiţiile în care, în ultimii patru ani, numărul cazurilor de rabie a crescut de opt ori, în majoritatea cazurilor vulpile fiind vinovate de răspândirea bolii.
Prima acţiune de acest tip a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, însă responsabilii DSVSA susţin că partidele de vânătoare vor continua, până când întreaga cotă de vulpi prevăzută de lege va fi extrasă din fondurile de vânătoare. „Săptămâna trecută am avut o discuţie cu reprezentanţii fondurilor de vânătoare şi urmează să împuşcăm cât mai multe vulpi.
Cota extrasă diferă, în funcţie de efectivul fiecărei zone, dar am cerut să se organizeze partide de vânătoare până va fi atins numărul de vulpi împuşcate permis de lege”, a declarat doctorul Sorin Iercan, directorul adjunct al DSVSA Arad.
Turbarea face ravagii
Acesta susţine că zonele cele mai expuse turbării, din cauza numărului mare de vulpi din fondurile de vânătoare sunt: Felnac – Secusigiu, Mailat, Sânpetru German, Nădlac, Caporal-Alexa, Iratoşu, Pilu – Socodor.
„Aici am avut, de-a lungul timpului, cele mai multe cazuri de rabie”, a ţinut să precizeze Iercan.
Dacă săptămâna trecută a fost confirmat un caz de turbare la Variaşu Mare, săptămâna aceasta medicii veterinari au suspiciuni cu privire la un nou caz, semnalat la Nădlac.
„În condiţiile în care am fost anunţaţi că într-o gospodărie din Nădlac s-ar putea să fi apărut un nou caz de rabie, la bovine de aceasta dată, am dispus luarea unor măsuri preventive, precum şi prelevarea de probe. Vaca a prezentat semne nervoase, urmate de paralizie şi moarte. Punând întrebări proprietarului, am aflat că în urmă cu două săptămâni a fost muşcată de o vulpe, dar întâmplarea nu a fost adusă la cunoştinţa medicului veterinar. Mâine vom avea un rezultat în urma efectuării unei probe rapide, urmând ca peste o lună să avem confirmarea definitivă, dacă a fost sau nu rabie”, mai spune Iercan.
În ceea ce priveşte creşterea necontrolată a efectivelor de vulpi, specialiştii nu pot să explice din ce cauză s-a produs aceasta.
„O cauză ar putea fi iernile blânde, dar cert este că, fiind din ce în ce mai multe vulpi, creşte şi pericolul de rabie. Oricum, acum, în urma începerii campaniei de recoltare, aşteptăm o recoltă bogată, mai ales că a început şi sezonul la fazani, iar vânătorii care vânează fazani trag şi după vulpi”, a încheiat Iercan.
Rabia se extinde
2005 – un caz – Pecica
2006 – un caz – câine – Pecica
2007 – patru cazuri – două la vulpe – Satu Mare şi Pecica
– două la pisică – Mailat şi Pecica
2008 – opt cazuri – trei la pisică – Secusigiu, Turnu şi Pecica
– cinci la vulpe -Semlac, Pecica, Sântana, Sânpaul şi Variaşu Mare
L.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!