O dezbatere adevărată, aşa cum ar trebui să fie orice dezbatere în Arad. Cel puţin când vine vorba de participanţii la ea. Peste 30 de locuitori ai străzii Meţianu au venit vineri, de la ora 13.00, să-şi spună părerea despre regulamentul de funcţionare şi circulaţie pe care Primăria Arad, organizatoarea dezbaterii, vrea să-l impună pe această stradă.
A fost un bun prilej pentru locatarii zonei să le spună pe faţa reprezentanţilor Municipalităţii problemele pe care le-au întâmpinat de la modernizarea acestei străzi şi ce a adus rău această reabilitare. A fost o dezbatere publică în care acuzele politice nu şi-au făcut simţită prezenţa nici o clipă, deşi un reprezentant al lumii politicului a fost prezent în sală: consilierul local PSD, Gheorghe Săplăcan.
Dacă locuitorii zonei au dovedit ca au înţeles, cel puţin în parte, care este rolul unei astfel de dezbateri, aleşii municipali, cei care vor vota acest proiect, au indicat contrariul. Deşi ar trebui să fie în cunoştinţă de cauză cu privire la problemele pe care un astfel de regulament l-ar putea aduce în zona vizată, înainte de a-l vota, aceştia nu au avut cum să le afle ieri pentru că nu au fost prezenţi la eveniment.
Cel mai de seamă reprezentant al administraţiei locale a fost arhitectul şef al Aradului, care le-a promis oamenilor că va încerca să le rezolve parte din problemele cu care se confruntă şi şi-a notat unele dintre cele mai grave, pentru a le putea documenta.
Dar haideţi să vedem cum e viaţa celor de pe Meţianu odată cu modernizarea străzii. Poate cea mai gravă problemă ridicată de mai toţi cei prezenţi în zonă a fost accesul auto. Deşi sunt locuitori pe strada pietonală şi deşi ar avea berechet loc de parcare în curţile interioare ale imobilelor, din toamnă, de când strada a fost modernizată, locuitorii de aici s-au văzut nevoiţi să-şi lase vehiculele prin vecini, adică pe alte străzi unde… parcarea e cu plată, iar amenzile curg. Nu doar maşinile personale nu ajuns să fie garate lîngă imobile.
Cei care vor să se aprovizioneze în zonă sunt nevoiţi să îşi lase mărfurile departe de locul ţintă şi de aici să le transporte cu cărucioare sau alte mijloace rudimentare. Totul, pentru că Primăria nu a stabilit clar care e procedura în acest caz. Cei care îşi încălzesc locuinţa cu lemne au povestit istoria aprovizionării pentru la iarnă, una…, haideţi s-o numim, cel puţin complicată. Arhitectul şef al Aradului le-a promis celor prezenţi că va încerca să le rezolve problema. Până atunci… pe Meţianu nu se intră cu maşina.
Neajunsurile străzii modernizate nu s-au oprit aici. Gurile de aerisire ale pivniţelor de pe Meţianu au fost acoperite pentru că, odată cu montarea dalelor, pietonalul a fost ridicat cu cel puţin 15 cm. Pluvialul a ajuns o problemă după reabilitare, poate tot din acest motiv, iar efectul îl simt tot proprietarii: inundaţii şi gunoaie în pivniţe. Înălţimea pavajului a ajuns să fie de două ori mai mare decât pardoseala gangurilor, iar, deşi materialele folosite la modernizare au fost lăudate, ca fiind de calitate, toţi au criticat execuţia.
Proprietarii imobilelor de pe stradă se tem acum că vor avea parte de igrasie, pentru că fundaţiile nu au fost izolate şi cer intervenţia Primăriei pentru a face curat pe această stradă.
Nu doar neajunsurile şi-au făcut loc în dezbaterea de vineri. Cei prezenţi s-au referit şi la articole clare din proiect, cum a fost cazul celor de la Mişcarea arădeană (singurii care au depus şi în scris observaţii şi recomandări). S-a vorbit mult despre comerţul civilizat, despre liniştea pe care o vor locuitorii de aici, când vine vorba de terase, despre autorizaţiile pe care proprietarii de restaurante trebuie să le obţină pentru aceleaşi terase, despre cum ar trebui reabilitate clădirile pentru ca strada să arate cu adevărat frumoasă, destre intenţiile bune ale Municipalităţii şi greutăţile de la le pune în practică, despre faptul că multe dintre dorinţele Primăriei de a transforma această stradă într-una culturală vor avea dificultăţi în a fi realizate datorită populaţiei care frecventează piaţa din imediata apropiere, despre faptul că vinovaţi sunt şi proprietarii pentru cum arată acum clădirile şi despre necesitatea ca Primăria să numească un reprezentant care ar putea să ţină sub control strada astfel încât regulamentul ce va fi impus aici să poată fi respectat, dar mai întâi de toate cunoscut şi înţeles.
Arădenii prezenţi la dezbatere au arătat, în plus, că au gusturi, că le place frumosul, că văd greşelile proprietarilor şi că ţin ca strada lor să arate bine. Au fost, însă, doar 30 de locuitori de pe Meţianu. Pentru ceilalţi, nici Primăria şi nici vecinii nu pot garanta.
Bujor Buda le-a cerut reprezentanţilor Municipalităţii să stabilească exact la ce moment şi în ce epocă vor să se întoarcă în trecut cu această stradă, pentru a putea porni modernizarea de aici şi a precizat faptul că multe din catastrofele care s-au petrecut pe strada Meţianu s-au întâmplat din cauza necunoaşterii şi a indiferenţei.
Adriana Barbu
adriana.barbu@informmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!