ARAD. Deşi părea că nu are nicio legătură cu subiectul conferinţei de presă, viitorul clădirii Clubului „Voinţa” de pe malul Mureşului a fost totuşi intens dezbătut în cadrul întâlnirii pe care primarul – alături de reprezentanţii Asociaţiei Rubio şi companiei Aptiv – a avut-o, marţi, 5 octombrie, cu reprezentanţii mass-media.
Cel care a adus în discuţie subiectul „Voinţa” a fost Ciprian Cristea, preşedintele Asociaţiei Rubio Pro Copilărie Pro Viaţă.
Intervenţia sa ne-a luat un pic prin surpindere pentru că, până acum, Primăria – care în iunie 2021 anunţa că a devenit proprietar al imobilului monument istoric de pe malul Mureşului – nu şi-a manifestat în niciun fel intenţia sau nevoia de a colabora cu terţi pentru restaurarea clădirii şi revitalizarea clubului.
Ce rol are, atunci, Rubio în chestiunea „Voinţa”? E doar un ONG extrem de generos, gata oricând să investească (aparent, fără a avea vreun beneficiu) în spaţii care înseamnă ceva pentru oraş? E Primăria Arad atât de neputincioasă/ incompetentă încât să nu ştie ce are de făcut şi să aibă nevoie de ajutor pentru a prelua clădiri emblematice şi a le reabilita? E vorba de altceva ce ne scapă?
Intervenţiile din cadrul conferinţei de presă ne-au dat sau ne-au sugerat câteva răspunsuri.
„Voinţa”, fără energie
Cel care a deschis discuţiile a fost, după cum spuneam, preşedintele Asociaţiei Rubio:
„Mi-aş dori foarte mult ca Clubul <Voinţa> să-şi recapete frumuseţea de altădată. Noi, ca asociaţie, am reuşit să facem o legătură între membrii Asociaţiei <Voinţa> şi Universitatea <Aurel Vlaicu>. Membrii Asociaţiei <Voinţa> sunt nişte persoane în etate în momentul de faţă şi care nu mai au nici energie, nici forţa necesară să meargă mai departe cu clubul, clubul având o valoare foarte mare care ar fi păcat să se piardă. Am iniţiat o discuţie cu universitatea pentru a face un – să zicem – <joint venture> între cele două. Se pare că este deschidere de ambele părţi, cu ajutorul Primăriei, pentru refacerea clubului. Cred că <Voinţa> va merge mai departe. Este un vis pe care eu l-am avut deşi nu am avut nicio legătură cu canotajul arădean. Îmi doresc foarte mult acest lucru şi… se pare că se întâmplă” – a spus Ciprian Cristea.
Da? Sau nu?
Va fi, în fapt, un parteneriat prin care Clubul să fie administrat de universitate? În timp ce preşedintele Asociaţiei Rubio a răspuns afirmativ la această întrebare, prin înclinarea capului, primarul Călin Bibarţ l-a contrazis prin vorbe:
„Nu, noi nu am discutat încă aşa ceva. Domnul Cristea spunea că îşi doreşte integrarea sportului arădean în colaborare cu universităţile. Targetul nostru în momentul de faţă sunt două lucruri diferite: proprietarul clădirii şi Clubul <Voinţa> care îşi păstrează statutul de club/ ONG, cum e constituit el. Noi suntem proprietari pe clădire, nu dorim să-i schimbăm destinaţia clădirii, dimpotrivă, ne asumăm să aducem clădirea la forma, culoarea şi istoricul său încât să arate bine, să fie folosită tot de Clubul <Voinţa>. La acel moment, va fi discuţia cum putem să-i ajutăm noi, comunitatea, universităţile ca el, în entitatea sa juridică, să poată şi să supravieţuiască şi să facă un sport de înaltă calitate – atât pentru amatori, cât şi pentru profesionişti, dacă este cazul” – a precizat edilul Aradului.
În doi ani şi jumătate…
Primarul Călin Bibarţ a ţinut să sublinieze că „cel mai mare pas pe care am reuşit să îl facem împreună, cu sprijinul domniilor lor şi cu conducătorii de la Clubul <Voinţa>, a fost ca municipalitatea să devină proprietarul acestei clădiri. Am depăşit această etapă, suntem în Cartea Funciară. În această perioadă de sezon rece lucrăm la documentaţiile care în astfel de situaţii sunt mult mai stufoase şi mai complicate. Spre deosebire de lucrurile punctuale în care ne ajută societatea civilă, în integralitatea ei, acum nu avem această pretenţie. Fiind vorba de o investiţie mai mare, o va suporta municipalitatea – fie dacă găsim o soluţie când vor apărea ghidurile de finanţare europeană, fie, dacă nu, din bugetul propriu – astfel încât în următorii doi ani-doi ani şi jumătate clădirea Clubului <Voinţa> să-şi recapete strălucirea de altădată.”
Edilul şi-a mai exprimat convingerea că „dacă clădirea e civilizată şi arată bine aduce după sine şi dorinţă de practicare a sportului şi Clubul o să renască. Acolo din nou vom fi parteneri – şi comunitatea arădeană, şi Primăria, şi o să vedem cine mai doreşte, ca acest club să meargă mai departe.”
Cronologia mesajelor de pe Facebook
Pe 10 iunie 2021, Primăria – prin vocea edilului Călin Bibarţ – anunţa că a preluat Clubul Voinţa şi „urmează să identifice resursele necesare pentru restaurarea clădirii și asigurarea condițiilor de reluare a activității sportive”. Fără nicio referire la niciun ONG.
Exact în aceeaşi zi (10 iunie), Asociaţia Rubio Pro Copilărie Pro Viaţă transmitea următorul mesaj:
„Reamenajând esplanada din Parcul Mihai Eminescu, am început discuțiile cu actualii noştri parteneri de la Asociatia Club Sportiv Voința Arad și ulterior cu Primăria Arad. După 30 de ani, prin ultimele demersuri comune, clădirea <fără stăpân> a fost trecută în patrimoniul Primăriei Arad, cu drept de folosință cu titlu gratuit către Asociaţia Club Sportiv Voința Arad. Proiectul nu se oprește aici, în acest moment suntem în discuții cu un club nautic din Croația care și-a oferit suportul pentru a ridica standardul clubului din Arad. Ne-am bucura ca toți cei care au în suflet Clubul Voința să vină alături de noi. VOINȚA face parte din spiritul orașului Arad și trebuie prețuit/ prețuită!”
Pe 11 iunie, „Voinţa” Arad distribuia postarea primarului referitoare la preluarea clădirii clubului. La interval de o lună – pe 10 iulie, mai exact – pe pagina clubului au fost publicate două fotografii făcute în zona „tablei de şah” amenajate (de Rubio) pe esplanada de lângă „Voinţa”, fotografii în care apar două steaguri-pană, unul cu însemnele clubului nautic, celălalt cu însemnele Rubio. Fotografiile erau însoţite de următorul mesaj:
„Voinţa Arad trebuie să renască. Împreună cu Asociația Rubio Pro Copilărie Pro Viața avem un proiect pe termen mediu și lung pentru a redeveni campioni.”
Scurt istoric
„Voinţa” este primul club de canotaj din România. Clădirea Clubului a fost inaugurată în 1927, înglobând clădirea veche din lemn, existentă încă de la înființare. „Societatea de Canotaj din Arad Mureș”, înființată în 1890, a devenit în anul 1953 secţie de canotaj şi caiac-canoe a Clubului „Voinţa”. Prin această nouă secție se continua tradiția canotajului arădean, primul campionat naţional de canotaj din România organizându-se la Arad, în 1924.
Citiți principiile noastre de moderare aici!