Potrivit sursei citate, Gabriel Viţelar este inginer electronist, iar în urmă cu şase ani, un prieten nigerian care lucrase în anii 2000 la Timişoara, în domeniul cercetării genetice, i-a cerut ajutorul pentru o misiune umanitară în ţara sa de origine.
“După 12 ani petrecuţi în România, în 2002 prietenul meu a plecat în SUA, iar în 2008 a decis să se implice în misiuni medicale în Nigeria. El e doctor în genetică şi mi-a cerut ajutorul pentru a pune la punct echipamentele medicale. Am plecat în Africa pentru o misiune de două luni. Nu plănuisem să rămân atât de mult, dar nu am mai putut părăsi acest loc în care oamenii au nevoie de ajutor mai mult decât oriunde. De atunci, particip ca voluntar la misiuni medicale în mai multe zone în care sărăcia şi chinul sunt greu de descris în cuvinte”, povesteşte arădeanul, citat de Mediafax.
Gabriel Vițelar a umblat cu o caravană medicală prin multe părţi ale Africii, între care Liberia, Togo şi Benin. Când nu este în misiune, locuieşte în Nigeria, în Lagos, unde mai lucrează în domeniul său, pentru a-şi câştiga existenţa. În această perioadă, arădeanul se află în Lagos, unde guvernatorul a impus unele reguli în speranţa că epidemia de Ebola nu se va extinde.
“Guvernatorul a cerut ca oamenii să se salute fără a-şi mai atinge mânile. Aici, un flacon mic de dezinfectant pentru mâini costă acum echivalentul a cinci euro, când salariul mediu e sub o sută, iar asta în Lagos, cel mai mare oraş. Preţul a crescut exponenţial tocmai pentru că acum ar fi nevoie de astfel de produse. În sate, nu se pune problema prevenţiei. Chiar şi în Lagos, recomandarea e de a ne spăla cu apă sărată”, povesteşte Viţelar, citat de Mediafax.
Zvonurile cu privire la Ebola au apărut în Nigeria în urmă cu cinci-şase săptămâni, “dar oamenii nici nu-şi permit să ia în serios ameninţarea”. Arădeanul a spus agenției de știri că “se vorbeşte despre epidemie, dar în afară de câteva măsuri de prevenire puerile, pe alocuri chiar ciudate, nu am observat nimic. Aici nu există asigurări medicale sau un sistem de sănătate. Trebuie să plăteşti pentru orice. Practic, populaţia e fără apărare în faţa Ebola”, spune voluntarul român, citat de Mediafax.
Conform agenției de știri, organizaţia pentru care lucrează ca voluntar arădeanul se numeşte Glean Ministries şi are ca ţintă principală zonele rurale şi populaţia tribală, unde oferă ajutor umanitar, de la cel medical până la cel social şi educaţional.
Voluntarii sunt din diferite ţări ale lumii, dar în principal din SUA şi România.
Până acum, organizaţia din care face parte arădeanul nu s-a confruntat cu Ebola şi nici nu e pregătită logistic pentru a ajuta oameni infectaţi, scrie Mediafax.
Conform sursei citate, preşedintele nigerian, Goodluck Jonathan, a anunţat, vineri, că lupta cu virusul mortal Ebola, care a provocat deja decese şi mai multe îmbolnăviri, a devenit “o urgenţă naţională”.
SURSA: MEDIAFAX
Citiți principiile noastre de moderare aici!