Un grup format din 25 de voluntari români, a desfăşurat un stagiu de voluntariat în Guiana Franceză, mai exact în localitatea guianeză Awala – Yalimapo, unde, de la mijlocul lunii noiembrie şi până la jumătatea lui decembrie, au realizat documentare, activităţi de ecologizare împreună cu tinerii din comunitatea locală şi alte diverse activităţi.
Stagiul de voluntariat în care au fost implicaţi tinerii români face parte din proiectul „Acţiune-Reacţiune-Interacţiune”, organizat de Asociaţia Millennium Center din Arad, România, în parteneriat cu organizaţia Eurocircle din Marsilia, Franţa. Proiectul „Acţiune – Reacţiune Interacţiune”, este finanţat de către Comisia Europeană, prin programul comunitar AMICUS.
Impresii ale voluntarilor
„Am avut ocazia să simt pe propria piele experienţa Americii de Sud, a vieţii de acolo, a felului în care oamenii se raportează la viaţă, au alte priorităţi, preferă o viaţă liniştită şi lipsită de stres inutil”, a spus Elena Creangă, una dintre voluntare.
„Consider că acest stagiu mi-a dezvoltat foarte mult abilităţile de a comunica cu oamenii, prin gestică şi mimică, lucruri total noi pentru mine. Faptul că am fost un grup atât de mare într-o zonă total nouă pentru noi, ne-a ajutat să fim mai toleranţi şi am învăţat să nu îmi formez păreri la prima vedere ci să stau şi să analizez. Acolo oamenii sunt mult mai relaxaţi, foarte sociabili şi deschişi. Există oameni pentru care familia şi valorile tradiţionale sunt mai importante decât motoarele civilizaţiei. Am avut discuţii cu francezii de acolo cu privire la viaţa concretă şi am observat că există o anumită stratificare socială pe grupuri etnice. Am cunoscut oameni pentru care banii nu înseamnă viaţa”, ne-a declarat şi Valentin Pleşa.
Grupul participant
Grupul care a participat la acest stagiu de o lună în Guiana Franceză, este format din Oana Moţi (mentor) şi cei 25 de voluntari: Claudia Marta, Adrian Trif, Alexandra Cozma, Alexandru Pleşa, Andrei Boca, Andrei Oneţ, David Curetean, Elena Creangă, Eliodor – Cristian Bic, Flavius Isac, Florentina Tinc, Cosmin Hort, Ionela Jorza, Lucian Bonte, Mara Vasiu, Florin Fugată, Mihai Plăcintă, Simina Mistreanu, Octavian Torcoş, Paul Muntean, Paul Boeriu, Raluca Moldovean, Renata Sebastyen, Tiberiu Cimpoeru şi Valentin Pleşa.
În curând, parte din experienţele participanţilor se vor putea regăsi şi online pe un site dedicat proiectului.
JA-A.P.
Citiți principiile noastre de moderare aici!