ARAD. Din luna mai a acestui an am încercat să aflăm un răspuns cât mai complet legat de cât suntem de pregătiţi pentru iarna infernală care bate la ușă, ce a făcut CET Hidrocarburi pentru a asigura căldură în casele oamenilor și la instituții fără ca prețul căldurii să fie unul halucinant și ce a făcut Primăria Arad pentru sistemul de termoficare din municipiu, aflat în grija sa. Am trimis nu mai puțin de patru cereri pe Legea 455/2001, pe rând, după fiecare răspuns primit, pentru că nu am considerat că ne-am edificat suficient și că am fi în măsură să le spunem arădenilor că vom avea o iarnă cu căldură sau fără, ori una cu căldură la preț de aur.
Şi, dacă ar fi acum să ne luăm după toate răspunsurile primite, am putea afirma că stăm bine şi că iarna poate veni peste noi pentru că, cel puţin la nivelul celor care se mai regăsesc în sistemul public de încălzire, agentul termic este asigurat la prețul de anul trecut, cu subvenția acoperită de Primăria Arad tot de atunci. Ce s-a făcut pentru a fi mai bine, însă…
Potrivit ultimului răspuns, „SC CET HIDROCARBURI SA ARAD are capacitatea de a asigura energia termică necesară pentru întregul sezon de iarnă, așa cum a făcut-o și în iarna 2021-2022”. Am fost informați, la cererea noastră legată de indicarea sumei „cu care CET Hidrocarburi cumpără energie termică de la CET Arad pentru sezonul rece care urmează și lămurirea faptului dacă aceasta este diferită de suma plătită pentru sezonul de iarnă 2021-2022”, că „începând cu 01.01.2022 SC CET HIDROCARBURI SA nu a mai achiziționat energie termică de la CET Arad SA”.
În răspunsul la întrebarea adresată în prima solicitare pe 544, cea în care ceream indicarea stadiului „pregătirilor CET Hidrocarburi pentru viitorul sezon rece (există deja negocieri purtate pentru furnizare de energie termică/gaze şi dacă da cu cine şi în ce stadiu se află aceste negocieri)?”, am fost informați de mai marii centralei asupra faptului că „Contractul de achiziție energie termică de la CET ARAD este în derulare până la 22.10.2023”. Ceea ce știm, tot potrivit celor de la CET, și tot la cererea noastră, este că „ultimul preț al achiziției de energie termică de la CET Arad SA la data de 31.12.2021 a fost de 530,5lei/Gcal fără TVA. Dacă interpretăm rapid toate aceste răspunsuri, concluzionăm că ultima achiziție de energie termică s-a făcut, în fapt, la finele anului 2021!
Gazul, tot ca în luna mai
Cât gaz avem înmagazinat până în momentul actual și cât acoperă acesta din nevoia Aradului în sezonul rece? Există resurse financiare pentru acoperirea întregului necesar al iernii? Dacă da, despre ce sume vorbim? Dacă nu, care este nevoia rămasă descoperită (necesarul de gaz și necesarul financiar?), au fost alte întrebări pe care le-am adresat în septembrie celor de la CET. Potrivit acestora, „în vederea evitării oricăror disfuncționalități ce ar putea interveni în furnizarea de gaze naturale în sezonul de iarnă, furnizorul de gaze naturale al CET Hidrocarburi SA Arad are înmagazinate până la această dată cantitatea de 25.000 MW gaze naturale. Resursele financiare necesare acoperirii întregului sezon de încălzire provin din venituri proprii, subvenții și acoperiri pierderi, atât de la bugetul local, cât și de la bugetul central”.
La o primă citire a acestui răspuns lucrurile par relativ liniștitoare, dacă uităm însă să amintim faptul că, în mai, la prima noastră solicitare pe Legea 455, pe același subiect, eram informați că aveam exact aceeași cantitate de gaze naturale înmagazinate!
„Avem încheiat contract de înmagazinare gaz cu DISTRIGAZ VEST Oradea, prin care am înmagazinat 10% (25.000 MW) din totalul necesar sezonului de iarnă 2022-2023 (250.000 MW), conform OG27/2022”. Doar că atunci ni se mai spunea că „în următoarea perioadă se vor înmagazina și celelalte cantități de gaz rămase, în funcție de disponibilitățile financiare”.
Dar se pare că următoarea perioadă nu a venit încă, ori disponibilități financiare nu prea sunt, deși iarna dă semne că se grăbește să intre în forță în Arad.
Unde-s cazanele, unde-s furnalele?
Deși există zeci de zvonuri care vorbeau de faptul că cele două cazane funcționale de la CET vor trebui închise în regim de urgență, pentru că nu mai corespund reglementărilor legale în vigoare și nu mai au ore de funcționare alocate şi – tocmai din acest motiv – CET s-a grăbit să achiziţioneze pe credit aprobat de CLM alte cazane pe apă, acum nici cazanele vechi nu mai trebuie închise imediat, potrivit CET, nici cazanele noi nu vor mai fi achiţionate, defel, pe creditul propus şi votat în CLM :„Autorizaţia Integrală de Mediu este valabilă până la data de 31.12.2023, orele de funcţionare privind producerea de energie termică sunt monitorizate, dar aceasta nu împiedică funcţionarea şi asigurarea energiei termice pentru sezonul de iarnă 2022-2023”.În mai 2022, când solicitam să ni se ofere date privind investiţiile pe care CET şi Primăria au de gând să le realizeze legat de sistemul de termoficare din Arad, printre alte investiţii, cei de la CET au menţionat: „Având în vedere numărul limitat al orelor de funcționare alocate, rămase, CET Hidrocarburi intenționează demararea unei proceduri de achiziție prin credit furnizor a unor cazane de apă fierbinte, în scopul înlocuirii cazanelor existente”.
Fără investiții prezente
Am fost curioşi, aşa cum am menţionat mai sus, să aflăm ce investiţii sunt în curs de derulare la CET Hidrocarburi în acest moment, cu indicarea acestora în detaliu şi a sumelor alocate lor, dar și ce investiţii viitoare sunt programate la CET Hidrocarburi, cu indicarea sumelor propuse pentru acestea. Am fost informaţi, tot în primul răspuns primit în luna mai, despre faptul că „în prezent nu sunt investiţii în execuţie la CET (fapt care ar fi trebuit să sperie pe toată lumea, în condiţiile în care încă din primăvara acestui an se anunţa o iarnă extrem de grea pentru toate sistemele de termoficare din Europa – n.r.), dar se lucrează la actualizarea strategiilor şi SF-urilor pentru ca Municipiul Arad să acceseze fonduri în vederea retehnologizării sistemului de Termoficare fie pe PNRR, fie pe programul guvernamental <Termoficare 2007-2027>.
Planurile de pe hârtie
Am fost informaţi, de asemenea, că „în strategia Municipiului Arad sunt prevăzute investiţiile necesare atât pentru asigurarea continuităţii serviciului public de termoficare şi a activităţii SC CET Hidrocarburi, cât şi pentru realizarea unor noi surse de producere energie termică: -Înlocuirea cazanelor de apă fierbinte, pentru asigurarea unei capacități totale de 105 – 116 Mw: 37.125 mii lei (investiţie care, deşi aflată în luna mai prima pe listă, a dispărut definitiv în septembrie 2022); – Instalarea unei unități de producere combinată de căldură și energie: 143.130 mii lei; – Instalarea unei unităţi de producere energie termică pe biomasă: 34.640 mii lei; – Conductă de legătură la rețeaua de gaz de înaltă presiune Transgaz: 11.494 mii lei; – Reabilitarea şi modernizarea punctelor termice şi a reţelelor termice de distribuție a agentului termic secundar: 59.818 mii lei. – Retehnologizare conducte rețea primară: 153.367 mii lei. Pentru a urgenta depunerea documentaţiilor în vederea accesării de fonduri, CET Hidrocarburi a demarat procedurile pentru realizarea unui Studiu de Fezabilitate privind realizarea investiţiilor prevăzute în <Strategia de alimentare cu energie termică a Municipiului Arad 2020-2030.>Având în vedere numărul limitat al orelor de funcţionare alocate rămase, CET hidrocarburi intenționează demararea unei proceduri de achiziție prin credit furnizor a unor cazane de apă fierbinte, în scopul înlocuirii cazanelor existente”.
În septembrie, însă, ştergerea pe de listă a proiectului privind noile cazane a fost „suplinită” cu precizarea:
„Consiliul Local al Municipiului Arad a aprobat <SF de producere energie termică și electrică prin cogenerare de înaltă eficiență>: Documentația pentru proiectul respectiv a fost depusă pentru finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență”.
Preţurile căldurii
Dacă la capitolul investiții stăm ca și anul trecut, adică de la prost la foarte prost, având doar niște proiecte desenate pe hârtie, semn că nimeni nu s-a agitat foarte tare în ciuda amenințărilor europene, la prețul de furnizare al agentului termic lucrurile stau mult mai bine, comparativ cu ce se întâmplă pentru cei care au ieșit din sistemul centralizat și care așteaptă cu inima strânsă fiecare factură a furnizorilor de energie.
CET Hidrocarburi ne-a informat în septembrie că „prețul de achiziție gaze naturale este plafonat conform OUG 27/2022 și este de 370 lei/MW cu TVA și este valabil pentru întregul sezon de iarnă”, că CET Hidrocarburi nu are intenția de a propune majorarea prețului de livrare a energiei termice, că prețul energiei termice pentru populație și agenți economici este de 1.156 lei/Gcal cu TVA, că prețul de facturare al energiei termice pentru agenții economici este de 1156,06 lei/Gcal, iar prețul de facturare al energiei termice pentru populație este de 398 lei/Gcal, subvenția fiind de 758.06 lei/Gcal.
Banii primiţi de la Guvern şi Primărie
Am mai fost informaţi, la solicitarea noastră privind sumele pe care CET Hidrocarburi le-a primit în acest an de la Guvern pentru asigurarea livrării de agent termic populației sau pentru alt tip de ajutor, subvenţii, diferenţe de preţşi tarif la energia termică livrată populaţiei și cele privind sumele pe care CET Hidrocarburi le-a primit în acest an de la CLM Arad pentru subvenţii şi pentru acoperirea diferenţelor de preţ şi tarif la energia termică livrată populaţiei, că „Ajutor gaz plătit de la bugetul statului în 2022 cf L259/2021 este de: 40.997.859,05 lei (date raportate la luna mai 2022 -n.r.)” şi că „subvenția pe preț energie termică plătită de la bugetul local în 2022 (până în mai) a fost de 53.898.310 lei”.
Trimite articolul
XPai unde este economia de piata daca se subventioneaza 60% din pret ?
Aradenii inca bransati? Prietene, sunt mai multi bransati la CET, decat pe centrala cu gaz, asa ca chill, nu se risca nimeni sa lase oamenii sa inghete. Foarte bine ca e subventionat, asa si trebuie, ca si gazul la noi astia cu centrale e plafonat.
e perfect! toti sa plateasca taxe locale din care cei abonati la CET sa primeasca 60% subventie . SMEKERIE PT FRAIERI
Fara suparare dar de ce primaria subventineeaza CET-ul din bani Aradenilor doua lucruri sunt in clar cu subventia la caldura la fe plateste pensionarul cu 1000 de lei pe luna si cel care are 25000 de lei pe luna pai nu e corect se poate calcula dar domni de la CET nu vor sa se complice si al doile lucru tot legat de subventie eu sun debransat de 8 ani nu beneficiez de cladura de la CET si atunci de ce sa platesc eu subventia si ceilalti Aradeni debransati de la CET
Bună ziua dacă am un scuter cu capacitatea cilindrică de 50cc nu am beneficiat de subvenția la căldură cu toate că stau la bloc 3 persoane, 2 adulte și un copil pe minim de economie și am fost refuzat pentru subvenție un scuter nu este un lux cum au alții pensi speciale etc
Bună ziua dacă am un scuter cu capacitatea cilindrică de 50cc nu am beneficiat de subvenția la căldură cu toate că stau la bloc 3 persoane, 2 adulte și un copil pe minim de economie și am fost refuzat pentru subvenție un scuter nu este un lux cum au alții pensi speciale etc
Pentru un scuter de 50 cc nu am primit subvenția la căldură în 2021 cu salar minim pe economie și un copil o bătaie de joc…