Nori negri peste CET Arad SA, adică CET Lignit și nu sunt nori negrii de poluare ci nori financiari. Datoriile mari ale societății care produce apa caldă și căldura pentru arădeni au ajuns la punctul terminus, cel care va bloca conturile de salarii, va stopa activitatea și inevitabil va crea probleme celor care depind de agentul termic furnizat în sistem centralizat.
Doru Lebădă, liderul de sindicat, face publice datoriile societății și situația gravă în care se află SC Lignit SA. În acest moment, societatea are datorii la cel puțin patru furnizori de servicii. Cea mai mare este, în acest moment, la SNCFR, pentru transportul neachitat al cărbunelui. Este vorba despre 35 de milioane lei din care 20 milioane reprezintă valoarea datoriilor și restul de 15 milioane sunt penalitățile. Tot datornici sunt și față de Complexul Energetic Oltenia (fosta Societate Naţională a Lignitului Oltenia) unde trebuie să mai achite 6,7 milioane lei, valoarea penalităților.
Societatea SNLO a instituit sechestrul asupra societății arădene încă din septembrie 2014, atunci când datoriile se ridicau la 16.049.283 lei, ceea ce reprezenta preţul cărbunelui livrat la care se mai adaugă 9.656.374 lei penalităţi. Au fost plătite datoriile dar au rămas de achitat penalitățile. Tot de o datorie mare se poate vorbi și în cazul furnizorului de gaz, E ON Gaz, unde s-a ajuns la suma de 21 milioane lei, datorie acumulată din neplata facturilor restante. Și tot datornici sunt și față de Energomontaj, firma care a executat lucrarea pentru cazanul nr.2, cel de pe gaz, unde trebuie achitat 17 milioane lei din care 6 milioane sunt penalitățile. Au sechestru pe toate conturile (mai puțin cel de salarii), li s-au ridicat utilajele, s-a luat mobila și datoriile vechi cresc din cauza penalităților care se acumulează de la o lună la alta. Au pierdut procesele cu SNLO și cu SNCFR, sunt în proces și probabil vor pierde cu E ON GAZ așa încât sunt șanse serioase ca, atunci când vor scăpa de un sechestru, să fie pus un altul.
Sechestru pe salarii
În septembrie, susțin sindicaliștii, se va pune sechestru chiar și pe conturile de salarii. „Atunci vom opri munca și vom refuza să mai mergem la lucru”, susține Lebădă. Va fi exact perioada în care încep pregătirile de iarnă. Se fac primele probe și, dacă e frig, din 15 octombrie se va putea da drumul la căldură. Dacă va mai avea cine să deschidă robinetul.
Au de luat bani
Paradoxul situației este că, în teorie, CET Lignit are bani. Banii pe care trebuie să îi obțină de la CET Hidrocarburi, care cumpără agentul termic pe care apoi îl distribuie, contra cost, către populație. Și nu este vorba de o sumă mică, ci de una suficient de mare care să rezolve problema datoriilor pe care CET Arad le are față de furnizori. Potrivit liderului de sindicat, datoria pe care trebuie să le-o achite CET Hidrocarburi se ridică la peste 90 milioane lei. „Va fi foarte greu să obținem acești bani. Pierderile de pe rețea se ridică la peste 60 milioane lei. Sunt bani care nu mai pot fi recuperați. Rețelele de transport și distribuție sunt foarte vechi iar pierderile din sistem sunt foarte mari”, consideră liderul de sindicat. Cele două CET-uri s-au judecat la tribunal și s-a pus sechestru și pe conturile de la CET H. dar nu pe cele de salarii.
Cer ajutor
Situația este foarte complicată, susțin sindicaliștii, pentru că nu se întrevede nici o speranță pentru salvarea CET-ului de la colapsul financiar. „Singura noastră șansă este să ni se aprobe un ajutor de stat. Am depus deja cererea pentru a obține acest sprijin guvernamental și nu putem decât să sperăm. Din altă parte nu avem nici o soluție. Administrația locală nu se gândește serios la problema CET-urilor”, a punctat Doru Lebădă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!