Sărbătoare în Primăria Arad. Potrivit edilului Gheorghe Falcă, luni, 12 martie, se va afla la Bucureşti pentru a semna Acordul de asistenţă financiară pentru obiectivul “Îmbunătăţirea mediului înconjurător”, din cadrul Programului de cooperare Elveţiano-Român, care asigură asistenţă financiară nerambursabilă substanţială pentru proiecte locale în domeniul energiei şi dezvoltării durabile. Evenimentul va avea loc la Bucureşti, la sediul Ministerului Finanţelor Publice.
Încă din start, primarul a ţinut să precizeze că Aradul face parte dintr-un grup select de oraşe alese pentru proiect (alături de municipiile Braşov, Cluj Napoca şi Suceava). Programul de cooperare şi-a stabilit trei obiective, iar Primăria Arad a depus zeci de proiecte, dintre care unele gigant, pentru a se mula pe cererea celor care vor oferi banii.
Finanţare şi apreciere
Edilul a recunoscut faptul că nu ştie deocamdată care dintre proiectele propuse de Municipalitate va fi finanţat, totul depinzând de sumele din proiect care vor reveni Aradului. Totuşi, potrivit lui Falcă, Aradul are, ca urmare a acestei competiţii, două beneficii: va primi finanţare pentru unul sau unele dintre proiecte şi s-a făcut cunoscut cu proiecte eligibile pentru Europa în perioada 2014-2020.
Edilul a insistat pe faptul că proiectele depuse de Primărie se mulează pe obiectivele Uniunii Europene pentru anii care vor veni şi pe cele trei obiective ale programului. Programul vizează contribuţia la managementul energiei durabile în oraşe, prin îmbunătăţirea infrastructurii publice, dezvoltarea capacităţii şi creşterea gradului de conştientizare privind eficienţa energetică şi energia regenerabilă, sprijinirea procesului de modernizare în domenii cheie legate de mediu, energie şi transport public etc.
Banii: 37 milioane CHF
Obiectivul 1, cu un buget total de 37 milioane CHF, vizează managementul energiei durabile în cele patru oraşe alese (Arad, Braşov, Cluj-Napoca, Suceava) care primesc finanţare pentru elaborarea ori actualizarea Planurilor de Acţiune pentru Energie Durabilă, precum şi pentru implementarea proiectelor prioritare din domeniile reabilitarea termică a clădirilor publice, termoficare, furnizarea de energie (inclusiv regenerabilă), iluminat public, transport public sau planificare urbană.
Bugetul total urmează a fi alocat unui număr de până la 10 proiecte. Primarul este sigur că Aradul va lua peste 5 milioane de euro, dar nu a precizat cât de mult. „Oricum, ne va fi mult mai uşor de punctat în bugetul european 2014-2020 interesele noastre, pentru că suntem, după cum vedeţi, mulaţi pe cerinţele din zona euro”, a conchis Gheorghe Falcă.
Proiectele gigant
În cadrul procedurii de selecţie, municipiul Arad a propus mai multe proiecte eligibile pentru finanţare: idei de proiect în domeniul energiei – construcţie turbină de gaz cu cazan recuperator pentru sarcina termică de vară (15 milioane euro), reabilitarea sistemului de distribuţie energie termică (8,5 milioane de euro), construire parc fotovoltaic pe depozitul de zgură şi cenuşă de la CET (30 de milioane de euro), amenajare piste de biciclete (10 milioane de euro), implementare sistem integrat de taxare e-ticketing (850.000 euro), reabilitare ecologică sistem integrat de transport public (20 de milioane de euro), modernizare sistem de iluminat public pe leduri (6 milioane de euro) etc.
„Acum o să impunem proiectul care ne va aduce mai mulţi bani”- (Gheorghe Falcă)
Citiți principiile noastre de moderare aici!