O discuţie dintre Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, şi Avram Fiţiu, subsecretar de stat în Ministerul Agriculturii, a avut ca subiect modul prin care producătorii locali de mere sau lapte ar putea intra pe piaţa programelor naţionale, respectiv Cornul şi laptele şi Mere în şcoli.
“Peste 80% din laptele furnizat în școli nu este din România și aproape 100% din mere sunt importate din Polonia”, au anunţat cei de la CJA. Practic, aproape orice produs din România este scos de pe piaţă de concurenţa din Polonia sau Ungaria, care pare a fi neloială.
“Cadrul legislativ permite primăriilor să transfere realizarea procedurilor de achiziție pe Consiliul Județean, ceea ce nu încurajează micii producători locali, ci companiile care furnizează en-gros. În județul Arad, o singură primărie, cea de la Lipova, realizează achiziția de lapte și mere prin propriile sale structuri, toate celelalte o fac prin Consiliul Județean. Asta înseamnă că, respectând legislația, micii producători, care nu au capacitatea de a furniza cantități mari și de a organiza transportul la distanțe mari, sunt defavorizați”, spun cei de la CJA.
Iustin Cionca a declarat că următorul Guvern trebuie să aibă ca prioritate, în domeniul agricol, identificarea și corectarea motivelor pentru care în România ajung produse de import mai ieftine decât cele produse pe piața locală. Fie este vorba despre creșterea subvențiilor în țară, fie crearea unor mecanisme de susținere a micilor producători care nu pot astăzi concura cu produsele străine. “De exemplu, din Polonia se importă mere de 20 (!) de ori mai ieftine decât sunt cele românești, ceea ce reprezintă o anomalie”, spune Cionca. Dacă producătorii de mere din Polonia primesc subvenții atât de mari, atunci producția românească va pierde teren, până la a dispărea definitiv. Aceeași constatare este valabilă și în cazul altor legume, fructe sau produse din carne.
Primăriile, în faţă
„În ce privește următoarea achiziție de lapte și mere pentru școlile din județ, Consiliul Județean va avea o întâlnire cu primarii pentru ca aceștia să își asume procedura într-un număr mai mare și să dea astfel o șansă firmelor locale de a intra în competiție. Nu este firesc, de exemplu, ca în localități unde funcționează o fabrică de lapte să se aducă pentru elevi lapte de la Oradea, așa cum nu este firesc ca acolo unde avem producători de mere aceștia să rămână cu producția nevândută, din cauza fructelor aduse de la o distanță de o mie de kilometri”, a declarat președintele Consiliului Județean Arad.
Trimite articolul
XEste un program tâmpit, o risipă de bani publici și neprietenos cu mediul. După o săptămână sau două majoritatea copiilor care nu suferă de foame se satură de același lapte, corn sau biscuiți și mare parte din produse sunt aruncate, în cazul fericit donate elevilor care au nevoie de ele acasă.
Ori le dai copiilor o gustare diferită și cât de cât calitativă în fiecare zi ori desfintezi programul și cu banii alocați oferi o gustare mai calitativă celor care chiar au nevoie. (De exemplu celor cu venituri nete mai mici de 1000 – 1500ron pe membru de familie)
În acest program important ar fi copilul să mănânce acea gustare, nu doar ca banii să ajungă la un unul sau mai mulți producători locali. Nu știu de ce am eu senzația că toată agitatia asta copilul nu prea conteaza. E mai important cine castiga licitația.
Birocrația și Prostia salvează România!
prune si lapte boiilor ce sunteti!!!cum ar fii asta?!e exact la fel!!imbolnaviti copii.Asta oferiti de mancare sii copiilor vostri??mai bine sa se faca un program alimentar,un meniu gen ca si acela la 6-7 lei ca doar nu e o avere mai merita si copii ceva nu doar batranii pensii pensii ca numa asta auzi de la btrani,copii nu au glas in tara asta decat sa indure si degeaba se plang parintiilor sau nu mai conteaza ce mananca ca oricum isi duc copii de acasa?asa gandesc parlamentarii astia