Asociația Excelsior, prin proiectul Parcului Biodiversității Urbane „Arhitect Miloș Cristea”, transmite că a identificat o problemă în cartierul Alfa, însă vin și cu o soluție pentru aceasta.
„Lucrările la parcul de agrement din zona Străzii Mărului din Arad sunt aproape gata. Până aici, toate bune, dar la mică distanță de viitorul parc, spre Mureș, s-a format o adevărată groapă de gunoi”, spun aceștia.
Camioane, camionete, excavatoare și buldozere aruncă și acoperă în acest loc deșeurile din construcții și demolări, dar și alte tipuri de deșeuri.
„Acest lucru este ilegal! Conform legii, deșeurile rezultate din construcții și demolări se colectează contra cost de către operatorul depozitului ecologic de pe șoseaua de centură a Aradului”, menționează reprezentanții Asociației Excelsior.
Aceasta nouă groapă de gunoi ilegală a Aradului s-a format în locurile din care s-a excavat în trecut pentru fabrica de cărămidă, gropi care în ultimii zece ani s-au umplut cu apă și adăpostesc specii de păsări, pești și amfibieni.
„Unele sunt protejate, cum ar fi țestoasa de apă dulce, buhaiul de baltă cu burtă roșie și lebede cum este cea fotografiată vara trecută. Ironia face ca din cauza amenajării parcului să fie distruse habitate similare celor din zona Bălții Homoc, care face parte din viitorul parc de agrement. Practic, ce construim cu o mână, dărâmăm cu alta”, spun cei de la Excelsior.
Soluția propusă de aceștia pentru salvarea spațițului respectiv este crearea unei păduri urbane.
„Propunem administrației locale a Municipiului Arad să realizeze în zona Străzilor Mărului și Sabinelor o pădure urbană, prin plantarea de specii native care vor contribui la menținerea unei bune calități a aerului în următorii ani, precum și la conectarea cu zonele naturale sau seminaturale din zona. Primăria Arad deține acest teren și este eligibilă să aplice pentru fondurile alocate de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor în acest scop din Planul Național de Redresare și Reziliență. Mai multe detalii găsiți în comentarii. O pădure urbană ar permite ca zona să fie dezvoltată similar cu ceea ce realizează acum Primăria Arad la nord de Strada Mărului, prin amenajarea și folosirea actualelor bălți pentru agrement, inclusiv pescuit sportiv”, spun reprezentanții asociației.
Aceștia au lansat și o petiție online în acest sens, sperând că Primăria Municipiului Arad va lua în considerare propunerea înaintată de asociație – https://www.openpetition.eu/ro/petition/online/padure-urbana-nu-gropa-de-gunoi?fbclid=IwAR33ZFeJCE_EQdjFXGNrQEQYhfo8n95GIpVwN28_bAQG17iZipuImJKrMuE
Trimite articolul
XPur si simplu ma doare inima cand vad ce oras frumos avem si ce Zone frumoase am Putea avea…. nu inteleg de ce nimeni nu face nimic toti merg si isi Arunca gunoaiele si poleaza medium…..
Lângă viitorul parc de agrement este stația de asfalt. Ce bine miroase bitumul încins. Ce caută statia de asfalt în zona protejată a Luncii Mureșului? HAI SĂ DĂM MÂNĂ CU MÂNĂ SĂ FACEM O ILEGALITATE ÎMPREUNĂ – la nivelul autorităților.
SylcCon Trans și compania. O firmă de casă pe care o protejează “Piliția” locală. Cum iți explici că circulă camionele lor prin mijlocul orașului spre Gai chiar dacă autostrada este lângă ei. Ce să mai zicem de moloz, nu cred că este aruncat cu plasa, tot cu camionul este aruncat.
-
Statia de epurare e putin mai in fata spre Vlaicu, sa vezi vara ce miros de iasomie vine spre cartierul alfa…
Oameni buni pai Bibart a spus la emisiunea proprie ca primăria a lăsat sa se descarce acolo pământ din excavări care nu e întotdeauna doar pământ… Autodenunț în direct la e marți e Bibart ascultați emis trecută sau precedentă într-una din ultimele 2 a spus… Chiar asa plină de analfabeți funcționali e patria asta…
Dar cu terenul din capatul strazii Sibiului cum ramane? E plin de gunoi, moloz debarasat ilegal, cica ar fi teren privat, daca e asa, atunci de ce nu este imprejmuit?
Ar fi indicat o zonă verde aproape de cartier. Mai ales că podul cu autostrada face o buclă spre Alfa (oare de ce?). Poluarea atmosferei cu particule e imensă la fel și cea fonică.
as prefera ca odata sa se gaseasca o solutie legala pentru deseurile rezultate din amenajari intertioare apoi sa facem paduri si altele ca de 35 de ani nimeni nu are solutie