În 2011, printr-o hotărâre de Guvern, trei spitale din județul Arad erau închise, alături de alte 66 de unități din toată țara. Spitalul Orășenesc din Sântana, Centrul de Sănătate din Chișineu Criș și Spitalul Comunal Gurahonț au avut, atunci, lacătele puse pe uși. Ulterior hotărârii guvernamentale de închidere, au apărut promisiuni că în fostul spital se va amenaja un cămin de bătrâni, plan existent și pentru Spitalul Orășenesc Sântana. În niciunul, însă, nu s-a deschis.
Am încercat să aflăm ce s-a întâmplat cu cele trei spitale, urmând să vă prezentăm trecutul acestor instituții și planurile primăriilor, în câteva articole dedicate fostelor spitale arădene. Primul pe listă, Spitalul Comunal Gurahonț, ce deservea câteva mii de locuitori din zona respectivă.
Centru de permanență
În 2011, după închiderea spitalului, Consiliul Județean Arad anunța că la Gurahonț vor fi deschise o cameră de gardă și un centru de permanență. Centrul a fost deschis în clădirea fostei policlinici, acolo funcționând cabinetele câtorva medici de familie din localitate.
Oficial, în 2014
Propus prin lista guvernamentală spre închidere, Spitalul Comunal Gurahonț a fost desființat oficial abia în 2014, printr-o Hotărâre Guvernamentală inițiată la propunerea Consiliului Județean Arad. În clădirea cu patru etaje (unul în subteran), a continuat să funcționeze, la parter, o Secție Exterioară de Pneumologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad. Cele două etaje superioare fuseseră abandonate, după închiderea spitalului.
În paragină
În 2017 s-a închis și secția TBC a Spitalului Județean, parterul trecând atunci și el în administrația Primăriei. Situat pe strada Crișan din localitate, fostul Spital Comunal este astăzi în paragină, nemaifiind folosit de către nimeni. Primăria vrea să îl folosească „fie pentru servicii spitalicești, fie pentru azil de bătrâni sau secție de paleative”, conform unor surse din instituție.
Au stabilit prețul
De curând, Primăria Comunei Gurahonț, printr-un evaluator autorizat, a stabilit valoarea clădirii. Conducerea localității vrea să concesioneze întregul spital unui investitor privat, care să ofere servicii medicale locuitorilor din zonă. Clădirea pe patru niveluri nu va fi apartamentată, urmând ca aceasta să fie concesionată în întregime. Suprafața totală este de aproximativ 813 metri pătrați, conform unui extras de Carte Funciară din 2011.
Concesionarea se va face prin licitație publică, însă reprezentanții Primăriei nu au vrut să ne spună ce preț de pornire s-a stabilit pentru metrul pătrat, astfel că vom afla acest lucru abia când se va lansa licitația propriu-zisă.
Investitori privați
Rămâne de văzut dacă vor exista entități private care să își permită – și să dorească – să investească într-o clădire uriașă, aflată într-o stare proastă, pentru a oferi servicii medicale într-o comună cu nici patru mii de locuitori. Vom vedea în următoarele luni, când se va face licitația pentru concesionare, dacă un investitor privat va considera oportună o investiție uriașă acolo, în condițiile în care Spitalul Sebiș se află la o distanță de nici 30 de kilometri, iar cel de la Ineu la aproape 50 de kilometri.
Construită de localnici, părăsită de primărie
Clădirea a fost construită în 1956, din fondurile localnicilor, destinația acesteia fiind, încă de la bun început, aceea de spital. Astfel, cele patru niveluri sunt compartimentate în așa fel încât să deservească serviciilor medicale. Suprafața aproximativă a edificiului este de 813 de metri pătrați, conform extrasului de Carte Funciară. La începutul anilor 2000, Spitalul Comunal Gurahonț avea 110 paturi și în jur de 135 de angajați. Astăzi, abandonată de primărie, starea clădirii începe să se degradeze.
Citiți principiile noastre de moderare aici!