Aspectele economic, social, cultural şi artistic ale Parcului Reconcilierii au fost principalele puncte de discuţii în cadrul dezbaterii publice privind Planul Urbanistic Zonal al Parcului. Dezbaterea a adunat în sala 60 a Palatului Administrativ arhitecţi arădeni, istorici, consilieri locali, cetăţeni direct interesaţi, dar şi reprezentanţi ai societăţii civile.
Prezentarea arhitectului
Dezbaterea a început cu o prezentare a proiectului de actualizare a PUZ-ului, făcută de arhitectul Cornelia Siliva Tudor. Aceasta a prezentat prin intermediul mai multor planşe şi imagini, modul în care se doreşte modernizarea spaţiului din Parcul Reconcilierii. „În primul rând vom avea în vedere amenajarea zonei Parcului Reconcilierii din punct de vedere estetic, urmând a fi dezafectate anexele ce se află într-un stadiu foarte avansat de degradare. Mai mult, am prevăzut o legătură între Turnul de Apă şi Parcul Reconcilierii, două obiective care vor ridica enorm valoarea turistică a zonei”, a spus arh. Cornelia Tudor.
Patrulaterul de clădiri
Printre problemele aduse în discuţie atât de arhitectul şef al oraşului Radu Drăgan, cât şi de consilierii Claudiu Cristea şi Cziszter Kalman, se numără şi soarta clădirilor aflate în patrulaterul dintre Parcul Reconcilierii şi Poliţia Judeţeană. „Prin acest PUZ vom ridica şi interdicţia de a dărâma sau reabilita clădirile din respectivul patrulater, întrucât în vechiul PUZ exista o astfel de precizare. Vom nota ca recomandare şi posibilitatea dărâmării clădirilor în cauză pentru a asigura o perspectivă mai bună a Parcului de pe strada Vârful cu Dor”, a spus arh. Drăgan.
Importanţa economică
Pentru a revitaliza zona din punct de vedere economic s-a propus închiderea a două dintre străzile ce mărginesc Parcul pentru a se putea dezvolta mici cafenele sau alte afaceri, dar şi pentru a se asigura o parcare dedicată autocarelor cu turişti.
Start la amenajarea Parcului Reconcilierii
Citiți principiile noastre de moderare aici!