ARAD. Un număr de patru platforme de verificare a tonajului camioanelor care circulă pe drumurile judeţene vor fi realizate în perioada imediat următoare. În şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Arad a fost adoptat un proiect de hotărâre prin care au fost stabiliţi indicatorii tehnico-economici ai acestor investiţii, precum şi amplasarea lor. Cântarele vor fi realizate pe DJ 682, în zona localităţilor Secusigiu, Lipova şi Birchiş, şi pe DJ 708A, în zona comunei Târnova. „Pentru a proteja aceste investiții, Consiliul Județean dorește ca participanții la trafic să respecte legislația privind tonajul maxim admis și, în acest sens, va amenaja patru noi Platforme pentru Verificarea Tonajelor Autovehiculelor, pe tronsoane de drum județean unde s-au identificat deteriorări accentuate ale carosabilului. Principalele degradări majore constatate sunt cedări de capacitate, făgașe, rupturi de margine, denivelări pronunțate etc., datorate în special creșterii traficului greu de transport marfă. Tonajul maxim admis pe drumurile publice din România respectiv de 115 KN/osie şi 40 t/vehicul greutate totală”, se arată într-un comunicat al Consiliului Judeţean Arad. „Este normal să protejăm aceste investiții. În acest scop, cele patru noi platforme pentru verificarea tonajelor sunt mai mult decât necesare. Degradările apărute în ultima perioadă se oglindesc prin creșterea exponențială a lucrărilor de întreținere. Mai bine lucrăm la prevenție, la un control mai exigent al tonajului, decât să investim sume suplimentare în refacerea drumurilor distruse”, a spus Iustin Cionca, președintele CJA.
Costuri mari
În ceea ce priveşte amenajarea acestor platforme, costurile vor fi unele semnificative. Potrivit indicatorilor tehnico-economici care au fost adoptaţi în şedinţa de joi, platforma de la Secusigiu va costa aproximativ 450.000 de lei, cea de la Lipova va costa 361.000 de lei, platforma de la Birchiş va costa 530.000 de lei, iar cea de la Târnova 401.000 lei. Un total de peste 1,7 milioane de lei, adică aproximativ 400.000 de euro, bani care vor fi cheltuiţi din bugetul propriu al CJA. Într-adevăr, valoarea totală ar putea scădea în urma licitaţiilor, dar, oricum, suma care va fi cheltuită se anunţă una destul de mare.
Alte priorităţi?
Amplasamentul celor patru platforme de cântărire a ridicat, însă, semne de întrebare printre consilierii judeţeni, chiar dacă aceştia nu au pornit vreo discuţie în acest sens. Drumuri care au nevoie mult mai mare de astfel de cântare, cum ar fi Arad-Horia-Şiria, nu au fost trecute pe lista celor care vor beneficia de platforme. Asta în condiţiile în care balastierele ale căror camioane circulă pe acest tronson au fost arătate de multe ori cu degetul, şoferii fiind acuzaţi că încarcă mult peste limită remorcile acelor camioane. Poate, totuşi, la Consiliul Judeţean lucrurile să văd altfel.
Trimite articolul
XLe au trebuit 30 de ani ,pana le-a venit ideea montarii de cantare pt bascule….Intre timp majoritatea dr judetene sunt praf .Ca sa vedeti ce fel de oameni au fost la butoanele judetului.
Din banii cheltuiti pe reparatii si vesnicele plombari puteati construi un Spital Regional care sa deserveasca 4 judete incompetentilor si penalilor care ati fost la conducere…
In Occident au cantare mobile ti le pune sub axa și te cântărește. Nu au dimensiuni mari și o singura persoana este suficientă pentru a le manevra. In 5 minute Tia cântărit toate axele dar în romania fac platforme …..
Daca sunt fixe egal zero.Soferii sunt inventivi o sa gaseasca rapid rute ocolitoare.Luati din trafic cum face neamtu.Ala e control.Dar noi suntem romani.
Ce folos atat timp cat chiar cei care au atributii de control detin firme transport .
Chiar ei incalca legea.
De aici ar trebui inceput si facut curatenie
In rest doar de bine
Un cantar auto costa sub 20.000 euro cu transport si montaj inclus. cele 4 cantare ar trebui sa coste maxim 100.000 euro in asta incuzand si costul cu terenurile aferente. In concluzie, pe langa faptul ca sunt de 4 ori mai scumpe decat in realitate, mai sunt si amplasate pe drumuri unde sa nu supere marii transportatori zonali.
Ce tot ii dati fratilor cu Occidentu.Pai n- or fost astia pana la Gurba ,Pecica si napoi.
Mai bine ati fi cumparat in cantar mobil ,papagalilor.V ar fi costat 40.000 cu tot cu microbuz ,nu 400.000 incompetentilor.Ca nu mai scapam de voi.
Sa puna unul in Miniş, am numarat sapt trecuta de dimineata si pana la amiaz aproape 200 camioane. Toate cracanate de la incarcatura si nici macar pusa prelata pe ele.
buna idee… dar ce facem cu politaii care inchid ochii cand simt mirosul de cascaval. chiar azi am auzit vorbind un tirist ca te costa 100 lei! iar romanii tot isi repara masinile!
Domnilor,stim ca sunteti de o incompetenta crasa,da chiar asa sa va bateti joc de bani?cum sa puneti mai cantar fix?pai soferii o sa stie despre acel cantar.si ori evita zona,ori incarca legal.de ce nu cumparati un cantar mobil si luat direct din trafic.chiar si asa dupa 15 min o sa stati degeaba pentru ca soferii se anunta intre ei si ori trag pe dreapta si stau pana plecati sau o iau pe ruta ocolitoare