Soarta Școlii Speciale din Vărădia de Mureș se va decide în aceste zile. Cei care trebuie să tranșeze problema sunt consilierii locali din comună care vor vota sau nu pentru desființarea școlii. Hotărârea consiliului va ajunge la Inspectoratul Școlar Județean Arad, care trebuie să dea avizul conform, dacă sunt de acord sau nu, cu decizia consilierilor. Din declarațiile celorlalte părți implicate, respectiv Consiliul Județean Arad (care finanțează învățământul special) și DGASPC (care deține spațiul respectiv), desființarea pare a fi cea mai bună soluție. Primăria comunei nu a luat, însă, nicio decizie până în acest moment, primarul localității declarând că încă analizează situația. Ce se va întâmpla însă cu cei peste 20 de elevi și cu angajații școlii, dacă de la anul viitor nu vor mai avea școala specială și ce se intenționează să se facă pe respectivul amplasament?
Învățământul special este într-un fel în custodia Consiliului Județean Arad, dar deciziile legate de desființarea unităților școlare le pot lua doar autoritățile locale cu avizul Inspectoratului Școlar Județean Arad. În acest moment la nivelul județului mai sunt patru școli speciale: la Ineu, Vărădia de Mureș și două în municipiu (Centrul școlar de educație incluzivă și Școala Specială „Regina Maria”- școala de nevăzători). Dacă se va desființa începând de anul școlar următor cea din Vărădia de Mureș, acolo unde se încearcă școlarizarea unor elevi cu grad mare de handicap, în județ va rămâne doar centrul din Ineu. Reamintim că în ultimii ani a mai fost desființată și școala specială din Șiria.
De ce e mai bine să fie închisă?
Atât Inspectoratul Școlar, cât și Consiliul Județean invocă necesitatea închiderii școlii. Unul dintre argumente este legat de numărul tot mai mic de elevi, o parte dintre ei depășind vârsta de școlarizare, care în cazul învățământul special este peste cea din învățământul de masă. În acest moment, sunt școlarizați acolo 23 de copii din care, conform autorităților, 5 au anunțat deja că se vor retrage de anul viitor iar, din cei 18 care rămân, 16 vor avea depășită vârsta pentru a mai fi încadrați în vreo formă de învățământ, fie ea și specială. La toți acești copii sunt prevăzute 17 norme, din care doar 7 sunt ocupate cu profesori titulari. În condițiile în care vor fi sub 5 elevi, nu se justifică menținerea școlii. „Nici unul dintre cei 7 profesori titulari nu va rămâne fără loc de muncă. Nu se pune problema restrângerilor de activitate. Va fi înființat la Liceul din Săvârșin un cabinet de psihopedagogie, unde cu siguranță va merge unul dintre acești profesori. Pentru ceilalți există, de asemenea, soluții pentru a fi transferați la alte unități din zona respectivă”, a declarat Claudius Mladin, inspector școlar general. Se mai discută, de asemenea, de înființarea în zona respectivă a unui cabinet de logopedie și unul de consiliere școlară. Câțiva profesori intineranți vor asigura școlarizarea la domiciliu, acolo unde starea copilului nu permite deplasarea la unitatea de învățământ.
În aceste condiții și conducerea Consiliului Județean Arad a recomandat consiliului local din Vărădia de Mureș să accepte desființarea școlii speciale. „Susținem ideea desființării școlii. Nu se justifică păstrarea ei în condițiile în care nu mai sunt elevi. Intenționăm ca în respectiva locație să fie înființat un centru de îngrijire persoane adulte, unde o parte din foștii elevi ai acestei școli să fie îngrijiți. Mulți dintre ei sunt cazuri sociale și oricum vor rămâne în sistemul instituționalizat de stat. Vom continua astfel un mai vechi proiect al CJA prin care am încercat să reorganizăm la nivelul județului Arad, învățământul special”, a punctat președintele CJA, Adrian Țolea. Totul depinde acum de decizia la nivel local.
Intenție
Erika Stark, directorul DGASPC, susține că intenția direcției este de a dezvolta în respectiva locație un centru de îngrijire persoane adulte. „Încercăm să accesăm fonduri europene pentru a dezvolta la nivelul județului o rețea de centre pentru îngrijire adulți pe tipuri de handicap”, susține Stark. Până la realizarea acestui centru, cei care au depășit deja vârsta școlară vor putea fi relocați la actualul centru de la Cuvejdia, pentru persoane adulte.
Citiți principiile noastre de moderare aici!