Aleşii locali municipali sunt chemaţi, joi, să voteze modificarea tarifelor la transportul de călători efectuat cu autobuzele și tramvaiele în municipiul Arad. În fapt, este vorba de o majorare cu 50% a preţului biletelor şi abonamentelor. Compania de Transport Public (CTP) a solicitat această majorare încă din luna august 2017. Proiectul de hotărâre, întocmit la iniţiativa primarului, s-a aflat la transparenţă în prima jumătate a lunii octombrie, trei arădeni transmiţând Primăriei punctul lor de vedere în legătură cu acest subiect, declarându-se, în principal, împotriva majorării tarifelor, pe care o consideră nejustificată.
De cealaltă parte, autorităţile susţin că „CTP practică tarifele actuale la transportul urban de călători începând din anul 2013, dată la care s-a modificat tariful unei călătorii de la 1,6 lei la 2 lei şi tariful unui abonament unic de la 58 de lei la 65 de lei. Schimbările ce au avut loc pe plan economic în perioada 2014-2017 au condus la creşteri semnificative ale costurilor, în special în ceea ce priveşte energia electrică şi utilităţile, combustibilul, impozitele şi taxele, salariile, precum şi piesele de schimb şi materialele. Edificator este nivelul salariului minim care, în perioada 2014-2017, a înregistrat o creştere de 51,7% în condiţiile în care aproximativ 60% din salariaţi au beneficiat de aceste creşteri.” Aşadar, intenţia de a majora preţul biletelor şi abonamentelor merge mai departe.
Dacă aleşii locali vor aproba – şi e puţin probabil să se întâmple altfel, dat fiind că şi consilierii judeţeni au luat o decizie similară – atunci călătoriile cu tramvaiul şi autobuzul în municipiul Arad vor deveni mai scumpe.
Cât de scumpe? Iată care sunt preţurile propuse!
Noile tarife
Preţul unui bilet pentru transport urban va fi 3 lei. În ceea ce priveşte transportul preorăşenesc, preţul biletelor este următorul: 3 lei – până la distanţa de 5 kilometri, 6 lei – până la 10 km, 7 lei – până la 15 km, 9 lei – până la 20 km, 10 lei – până la 25 km.
În ceea ce priveşte transportul călătorilor pe bază de abonamente integrale, tarifele sunt următoarele: 90 de lei – pentru abonament pe toate liniile urbane, 135 de lei – nenominalizat, toate liniile urbane, 400 de lei – nenominalizat, toate liniile urbane şi suburbane. Pentru transportul preorăşenesc, preţul abonamentelor e diferenţiat, în funcţie de distanţă, astfel: 60 de lei – până la 5 km, 120 de lei – 10 km, 150 de lei – până la 15 km, 180 de lei – până la 20 km, 210 lei – până la 25 km.
Alte tipuri de abonament
Abonamentele săptămânale vor costa 33 de lei pentru toate liniile urbane, iar la transportul preorăşenesc, sunt propuse următoarele tarife: 22 de lei – până la 5 km, 39 de lei – până la 10 km, 52 de lei – până la 15 km, 63 de lei – până la 20 km şi 72 de lei – până la 25 km.
Abonamentele pentru două săptămâni se vor vinde cu 60 de lei pentru toate liniile urbane, iar pentru transportul preorăşenesc, preţurile sunt următoarele: 35 de lei – până la 5 km, 64 de lei – până la 10 km, 90 de lei – până la 15 km, 100 de lei – până la 20 km, 120 de lei – până la 25 km.
Reduceri
Proiectul aflat pe masa consilierilor locali prevede şi o serie de reduceri. De pildă, abonamentul lunar redus 50% pe toate liniile urbane costă 48 de lei, iar abonamentul săptămânal redus 50% pe toate liniile urbane costă 16,50 lei. În cazul achizițiilor de abonamente se pot aplica următoarele discounturi: 1,5% din valoarea facturii – pentru agenții economici și instituțiile publice care achiziționează lunar minim 10 abonamente; 2,5% din valoarea facturii – pentru agenții economici și instituțiile publice care achiziționează lunar minim 50 de abonamente; 100 de lei (inclusiv TVA) – pentru achiziția în avans a abonamentului pentru un an de zile.
Citiți principiile noastre de moderare aici!