ARAD. Banii europeni ar putea fi folosiţi pentru prevenirea incendiilor în clădirile Spitalului Judeţean Arad. Consiliul Judeţean a pregătit două proiecte prin care se doreşte creşterea gradului de siguranţă din punct de vedere al prevenirii incendiilor în cea mai mare unitate medicală din judeţ. La baza acestor proiecte stă pandemia de Covid, în baza căreia a fost deschisă o linie de finanţare cu fonduri europene în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare.
Primul dintre proiecte, care are o valoare destul de mare, vizează realizarea noi reţele de gaze medicale, aceste dotări fiind printre cele mai solicitate în pandemia de Covid. Ce se doreşte prin acest proiect?
„Dotarea cu echipamente medicale noi, în contextul consolidării infrastructurii medicale pentru a face față provocărilor ridicate de combaterea epidemiei de COVID-19, starea de uzură fizică și morală și suprasolicitarea determinată de numărul mare de pacienți a rețelelor de gaze medicale creează un risc major pentru viața și sănătatea pacienților internați în spitale”, după cum se arată în documentaţia Consiliului Judeţean.
Aşadar, în baza unui proiect realizat deja, s-a stabilit faptul că investiţia în toată instalaţia şi reţeaua de gaze medicale de la Spitalul Judeţean Arad s-ar ridica la suma totală de 7,6 milioane de lei.
La fostul Municipal
Al doilea proiect vizează fostul Spital Municipal, mai precis trei dintre corpurile de clădire aferente acestei unităţi. Este vorba despre corpurile de clădire C7, C10 și C11 din locația strada Piața Mihai Viteazu nr. 5-8. Mai concret, în corpul C7 se află secţiile de reumatologie, interne și cardiologie, în corpul C10 se află secţiile chirurgie, A.T.I., urologie, iar în corpul C11 se află secţia de recuperare medicală. Aici, tot în cadrul unui proiect care urmează să fie depus pe POIM, se doreşte realizarea unui sistem de detecție, semnalizare și avertizare la incendii.
„În aceste corpuri de clădire se desfășoară activități cu specific medical, cu un flux semnificativ de pacienți și personal medical, ceea ce conduce, implicit, și la anumite riscuri privind siguranța pacienților și a personalului, din punct de vedere al siguranței la incendiu. Prin realizarea acestei investiții, respectiv instalație de detecție și semnalizare incendiu, crește gradul de siguranță al pacienților, a personalului și implicit a corpurilor de clădire. Necesitatea unei astfel de instalații este obligatorie pentru siguranța pacienților, a cadrului medical, dar și evitarea pagubelor care ar putea să apară la izbucnirea unui incendiu. De asemenea, detecția incendiului în stadiu incipient va da posibilitatea personalului medical de a interveni în timp cât mai scurt pentru stingerea și/sau limitarea acestuia”, se arată în proiect.
În cazul acestei investiţii, suma necesară s-ar ridica la aproximativ 700.000 de lei.
Stadiu incipient
Deocamdată, aceste proiecte se află într-un stadiu incipient. Ele vor fi aprobate de Consiliul Judeţean Arad, urmând să fie depuse pe POIM. De abia după analiza lor, vom şti dacă sunt acceptate pentru finanţare sau nu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!