Biserica de lemn „Intrarea Maicii Domnului în Biserică”, amplasată în satul Julița, din comuna arădeană Vărădia de Mureș, va fi reabilitată de către Institutul Național al Patrimoniului. Aceștia au demarat procedura de atribuire a serviciilor de proiectare pentru elaborarea studiilor și investigațiilor, a expertizelor tehnice, a documentației privind urmărirea comportării în timp a lucrării de intervenție și asistență tehnică pentru lucrări de restaurare şi punere în valoare a monumentului istoric. Înscrisă pe Lista Monumentelor Istorice, biserica se află în proprietatea Muzeului Național al Țăranului Român, din București. Ctitorită în 1787, biserica are 85 de metri pătrați și este amplasată pe un teren de 561 de metri pătrați din zona centrală a satului, în imediata apropiere a bisericii noi din localitate, construită în anii 1970.
Speră să aibă vizitatori
Cei de la Institutul Național al Patrimoniului își propun să restaureze și să pună în valoare monumentul istoric. „În prezent, biserica nu este deschisă pentru vizitare, decât în mod informal. În urma restaurării, proprietarul va demara un program de activități pentru punerea în valoare a monumentului istoric și integrarea sa în viața comunității locale”, se arată în caietul de sarcini al licitației. Ținta pusă de Institutul Național al Patrimoniului este aceea ca după restaurare, Biserica de lemn de la Julița să fie vizitată de cel puțin 500 de persoane anual.
Nu vor înlocui nimic
Conform aceluiași caiet de sarcini, va fi restaurată și pictura interioară, atât cea de pe pereți, cât și cele de pe bolte și tavane. Cele mai afectate părți ale picturii sunt cele de pe bolta naosului, tavanul pronaosului și de pe timpanul prezent la limita dintre naos și pronaos. „Se va alege întotdeauna restaurarea existentului și nu se va accepta înlocuirea, decât în situații limită, în care nu se poate identifica o soluție de conservare și restaurare viabilă”, scriu aceștia. Totodată, se vor introduce instalații de iluminat interior și exterior arhitectural, în momentul de față terenul pe care se află bisericuța nefiind racordat la rețeaua de curent electric. Valoarea estimată a studiilor se ridică la 156.605 de lei fără TVA.
Istoricul clădirii
Biserica este construită din lemn, în stilul vechilor biserici de lemn din Transilvania, turnul fiind construit din lemn și scânduri, acoperit cu țiglă profilată. După restaurarea din 1988, biserica este acoperită cu șindrilă. Pictura în ulei, pe scânduri, a fost efectuată în anul 1813, împreună cu zugrăveala și decorurile, de către trei meșteri: Simon Salaghi din Brad, Nichifor Nandrolias și Nicolae Coler, zugravu din Lupșa Mare. Bisericuța a mai fost reparată parțial în anii 1912, 1936 și 1960. În anul 1988 s-a făcut restaurarea exterioară totală, îndepărtându-se tot lemnul putred, înlocuindu-se țigla cu șindrilă, iar turnul făcându-se tot nou, de asemenea s-au schimbat și ușile.
Trimite articolul
XMaternitatea nu ați vrea să o restaurați?
Ai dreptate cu maternitatea nu ia nimeni nici o masura . Asteapta toti sa li se dea numa bani si cand merg mamicile la alaptat daca nu dai o mica atentie nu poti sa te mulgi la pompa. Poti sa faci furia laptelui ca nu ii nimeni curios… Dar revenint la restaurare doar nu ii prost furău sa propuna restaurarea maternitagii cand poate sa isi bage el si fiusu banii in buzunar .