În urmă cu un an, Primăria Arad publica la transparență planul urbanistic zonal (PUZ) propus de un dezvoltator care vrea să construiască patru imobile noi în cartierul Subcetate, pe un teren care a aparținut în trecut firmei Casarom. Locuitorii zonei au însă o problemă cu unul dintre imobilele propuse, un bloc cu spaţii comerciale la parter, trei etaje și un etaj retras, care ar urma să fie ridicat chiar în sensul giratoriu.
“În prezent pe teren este amplasat un sens giratoriu prin care era prevăzut accesul dinspre strada Diogene la cartierul de locuinţe propus prin PUD – Ansamblu rezidenţial zona Subcetate Arad, cartier care nu s-a materializat decât în mică măsură. În acest moment, locuinţele individuale sau colective realizate au un al doilea acces carosabil din strada Pompei, acces care deserveşte locuinţele existente”, se arată în memoriul de prezentare care însoţeşte PUZ-ul propus de către investitori.
Nemulţumirile
Proiectul a stârnit mari nemulţumiri anul trecut, când locuitorii cartierului au aflat despre intenţii. Oamenii nu acceptă desfiinţarea sensului giratoriu. În zonă locuiesc peste o sută de familii în blocuri şi case, iar mulţi dintre locuitori consideră că ar fi neîndreptăţiţi. Asta pentru că la momentul achiziţiei proprietăţilor, infrastructura exista deja, cu tot cu acest sens giratoriu, care le asigură accesul mai uşor spre casă dinspre oraş. Dacă s-ar desfiinţa acest acces, locuitorii ar ocoli pe la marginea cartierului, pe strada Pompei. Ei spun că este de neconceput ca Primăria să aprobe ridicarea unui bloc prin desfiinţarea infrastructurii existente. În plus, blocul ar fi cea mai mare clădire din cartier, în condițiile în care regimul de înălțime aprobat până acum celor care au construit locuințe a fost de cel mult două etaje și mansardă.
Noi obiecţii
PUZ-ul propus anul trecut nu a mai fost aprobat, însă recent a fost publicat de Primăria Arad la transparenţă publică, ceea ce înseamnă că ar urma să intre în Consiliul Local pentru a fi supus votului. Asta îi îngrijorează pe locuitorii străzii Diogene, care au depus deja obiecţii la Primărie. Asociaţiile de proprietari ale blocurilor s-au întâlnit, în ultimele zile, pentru a formula, de asemenea, un punct de vedere comun, prin care se opun construirii blocului. Consilierilor locali li se va cere să respingă PUZ-ul.
Explicaţii
Cum s-a ajuns la un astfel de proiect? Totul a fost posibil după ce firma Casarom a intrat în faliment, iar bunurile aflate în patrimoniu au fost scoase la vânzare de către lichidator. Printre proprietățile care s-au vândut se află terenul pe care este amenajat sensul giratoriu. Noii proprietari ai parcelei de 3.268 metri pătrați au acte din care reiese că terenul este unul pentru construcții. Parcela a fost achiziționată liberă de orice sarcini şi se află în categoria de folosință “curți, construcții”. De altfel, sensul giratoriu nici nu există în acte.
Eşecul Casarom
În Subcetate, Casarom ar fi trebuit să ridice sute de vile, pe un teren de 60 de hectare obţinut de la municipalitate, suprafață cuprinsă între strada Diogene și intrarea în Sânicolau Mic. Pentru că firma nu și-a respectat angajamentele, municipalitatea a recuperat în instanţă 30 de hectare din terenul cedat de administrația condusă de fostul primar Dorel Popa.
Citiți principiile noastre de moderare aici!