Vor plăti pentru că beneficiază oricum de un serviciu pe care până acum au „omis” să-l plătească. Acum le-a venit rândul. Primăria are de gând să îi pună în rând cu lumea pe arădenii care nu au contract pentru salubrizarea menajeră, deşi au beneficiat şi beneficiază de acest serviciu zi de zi, lună de lună, exact în aceeaşi măsură în care beneficiază şi cetăţenii oraşului care au semnat contract cu Polaris şi care plătesc conştiincioşi pentru ridicarea gunoiului. Timp de câţiva ani, sute de persoane fizice şi juridice au eludat sistemul, deşi au beneficiat de pe urma lui. Pentru că societatea care se ocupă de salubrizarea oraşului a făcut curat peste tot şi a ridicat gunoiul de peste tot. Nu a lăsat sacii de gunoi ai celor care au decis că ei nu trebuie să plătescă pentru acest serviciu în faţa casei. Aceasta pare să fie justificarea propunerii de acum a Primăriei Arad care a înaintat spre transparenţă decizională, aşteptând sfaturile şi sugestiile celor interesaţi, „proiectul de hotărâre privind instituirea unei taxe speciale de salubrizare pentru utilizatorii serviciului care nu au încheiat contract de prestare a serviciului cu operatorul de salubrizare menajeră”.
Dar haideţi să vedem care sunt propunerile pe temă ale executivului local.
Municipalitatea le va propune spre vot aleşilor, cel mai probabil în şedinţa ordinară a lunii septembrie, aprobarea unei taxe speciale „pentru utilizatorii serviciului de salubrizare care nu au încheiat contract de prestare a serviciului cu operatorul de salubrizare, direct sau prin asociaţiile de proprietari”. În proiect se arată şi care ar urma să fie cuantumul taxei de salubrizare: „Pentru utilizatorii persoane fizice, taxa specială datorată pentru colectarea, transportul şi depozitarea deşeurilor municipale este de 7,34 lei/persoană/lună, iar pentru utilizatorii persoane juridice, taxa (…) este de 135,37 lei/mc”.
Tot aleşii ar urma să aprobe în cadrul aceluiaşi proiect şi „Regulamentul privind taxa specială pentru utilizatorii serviciului de salubrizare care nu au încheiate contracte de prestare cu operatorul de salubrizare”.
Ce spune regulamentul propus de executivul arădean şi care se află de luni la transparenţă decizională? Faptul că legislaţia permite instituirea de taxe speciale pentru funcţionarea serviciilor publice locale, stabilind totodată cuantumul taxelor. Regulamentul face distincţie între tarife, care se achită în cazul prestaţiilor pe bază de contract de prestare a serviciului de salubrizare, şi taxe speciale, în cazul prestaţiilor de care beneficiază fără contract.
Tot aici se arată că „persoanele care nu au încheiat contracte de prestare a serviciului de salubrizare şi produc la rândul lor deşeuri similar cu cei care au contractat aceste servicii, beneficiază în mod fraudulos de aceleaşi servicii de care beneficiază şi acele persoane care au încheiat contracte pentru aceste servicii, în sensul că şi acele deşeuri sunt colectate și transportate de către operator”.
Cu ajutorul poliţiei
Care este concluzia indicată în regulament? Faptul că „se impune instituirea taxei speciale” aşa cum este ea detaliată în corpul proiectului de hotărâre.
Tot în regulament se mai arată că, printre altele, operatorul serviciului efectuează verificări în teren în vederea depistării şi identificării persoanelor beneficiare ale serviciului public de salubrizare şi care nu deţin contract şi că poate solicita sprijinul Poliţiei Locale Arad şi Serviciului Evidenţa Persoanelor Arad, pentru a determina numărul de persoane dintr-o unitate locativă şi datele de identificare ale acestora în vederea constituirii bazei de date.
Şi cu somaţii
Dar de aici până la plata serviciului, fie el în baza contractului (prin achitarea tarifului stabilit), fie prin plata taxei speciale (în absenţa aproape frauduloasă a contractului), drumul e lung. Dar este şi el indicat în regulament, după cum urmează: „După stabilirea şi identificarea persoanelor fizice/juridice beneficiare ale serviciului public de salubrizare care nu au încheiat contractul de prestări servicii, operatorul serviciului de salubritate procedează la somarea acestora în vederea încheierii contractului de prestări servicii. În cazul în care persoanele somate nu se prezintă în termen de maximum 10 zile de la data somării, în vederea semnării contractului, ori refuză semnarea acestuia, operatorul serviciului de salubritate stabileşte şi comunică Primăriei Municipiului Arad-Direcţia Venituri, până la ultima zi lucrătoare a fiecărei luni, lista utilizatorilor identificaţi fără contract de prestări serviciu, în vederea instituirii, în sarcina acestora a taxei speciale”.
Dacă beneficiarii serviciului încheie contracte de prestări servicii cu operatorul ulterior stabilirii obligaţiilor de plată a taxei speciale, aceştia nu vor mai datora taxa în cauză de la data de întâi a lunii următoare celei în care s-a încheiat contractul.
La cine ajunge taxa
Taxa specială se datorează lunar, termenul de plată fiind ultima zi a lunii în curs pentru luna precedentă, iar în regulament este indicat şi calculul acesteia (număr de persoane, volumul recipienţilor utilizaţi, cantitatea de deşeuri şi frecvenţa colectării). Neplata ei la termenele stabilite atrage după sine calculul şi plata majorărilor de întârziere, precum şi aplicarea măsurilor de urmărire şi executare silită.
Unde va ajunge această taxă? La „acoperirea serviciilor prestate de către operatorii de salubrizare în baza documentelor justificative prezentate şi în limita sumei încasate”, se arată în proiect, iar „decontarea serviciilor de salubrizare din taxa specială se realizează de către serviciul de specialitate din cadrul Primăriei Arad”.
Justificarea în cifre
Care este motivaţia care însoţeşte proiectul de instituire a taxei speciale? Faptul că operatorul serviciului public de salubrizare menajeră a municipiului Arad (S.C. Polaris M Holding S.R.L) colectează şi transportă la deponeul ecologic deşeurile menajere având încheiate un număr de 23.581 de contracte de prestare a serviciului de colectare şi transport. Adică 18.374 contracte cu utilizatorii serviciului care domiciliază în locuinţe individuale/case, cu un număr total de 38.079 persoane declarate, 1.780 contracte cu asociaţii de proprietari, cu un număr total de 78.234 persoane declarate, 177 contracte cu instituţii publice şi 3.250 contracte încheiate cu agenţi economici. Rezultă că, în municipiu, doar un număr de 116.313 persoane sunt plătitoare ale tarifului de prestare a serviciului de salubrizare menajeră, în condiţiile în care operatorul de salubrizare colectează şi transportă deşeurile de la toate adresele de domiciliu ale persoanelor fizice şi de la toate punctele de colectare situate pe domeniul public, unde este acces liber pentru orice producător de deşeuri. Adică de la mult mai mulţi arădeni.
Pentru toţi cei care, însă, nu au încheiate contracte de prestare cu operatorul de salubrizare, Legea serviciului de salubrizare a localităţilor nr. 101/2006, republicată, prevede la art. 26 alin. (3) obligă autorităţile administraţiei publice locale „să instituie taxe speciale şi să deconteze lunar operatorilor, direct din bugetul local, contravaloarea prestaţiei efectuate la utilizatorii fără contract”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!