ARAD. A trecut o lună şi jumătate de când Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (instituţie aflată în subordinea Ministerului Economiei) şi-a anunţat intenţia de a angaja servicii de publicitate pentru publicarea anunţului de privatizare a Sanevit. Dar nu a apărut niciun anunţ, până acum. De ce? Am încercat să aflăm răspunsul la această întrebare chiar de la Ministerul Economiei.
„Anunţul de privatizare urmează să fie publicat în cursul lunii noiembrie 2014 şi va cuprinde detalii cu privire la participarea potenţialilor cumpărători la privatizarea Sanevit 2003, precum şi calendarul etapelor ce urmează a fi desfăşurate” – se arată în răspunsul Ministerului Economiei la solicitarea Jurnal arădean/ Aradon.
Interesul investitorilor
Ştim, în acest moment, că există două companii interesate de privatizarea fabricii arădene de seringi, una chineză şi una slovacă. Interesul slovacilor faţă de Sanevit datează încă din 2009 iar, între timp, s-a mai diluat. În schimb, interesul chinezilor e de dată recentă: a fost exprimat în vara acestui an. La începutul lunii august, o delegaţie chineză a fost la Arad şi a efectuat o vizită tehnică la sediul Sanevit. În cea de a doua parte a lunii august, de data aceasta pe teritoriu chinez, s-a consumat o nouă întâlnire între delegaţia companiei chineze şi reprezentanţi guvernamentali şi din cadrul Ministerului Economiei. Compania chineză şi-a exprimat clar intenţia de a se implica în procesul de privatizare a Sanevit. La sfârşitul lunii septembrie, chinezii au fost din nou la Arad, au vizitat fabrica şi au purtat discuţii la nivelul Prefecturii.
De atunci, angajaţii fabricii (dar şi foştii angajaţi care au de recuperat nişte bani de la societate), aşteaptă veşti cu sufletul la gură. Toţi vor să afle rezultatul negocierilor purtate la Bucureşti. Dar…
Nicio negociere!
Ministerul Economiei susţine că nici vorbă de negocieri: „Negocierile cu ofertanţii nu se pot desfăşura decât după parcurgerea unor etape, conform prevederilor din Anunţul de privatizare, şi în situaţia în care oferta acestora a fost declarată câştigătoare” – precizează reprezentanţii Ministerului Economiei, la interpelarea Jurnal arădean/ Aradon. Oficial, aşa stau lucrurile. Neoficial…
Sub viteza melcului!
Viteza melcului e mare în comparaţie cu viteza paşilor făcuţi de autorităţi pentru privatizarea Sanevit. Din 2012, de când societatea a fost transferată de la Ministerului Sănătăţii la Ministerul Economiei, nu se poate spune că s-a întâmplat mare lucru. De-abia în august 2013 a fost desemnat un consultant juridic pentru privatizarea societăţii, iar în octombrie 2013 s-au contractat servicii de evaluare a Sanevit. La interval de un an a apărut anunţul privind angajarea serviciilor de publicitate pentru publicarea anunţului de privatizare…
Citiți principiile noastre de moderare aici!