Deși scurtă, extraordinara CLM de joi nu a fost lipsită de intervenții. Prima dintre ele a fost exprimată chiar înaintea aprobării ordinii de zi. Pesedistul Beniamin Vărcuş a solicitat scoaterea de pe ordinea de zi a proiectului privind aprobarea documentaţiei de urbanism Plan Urbanistic Zonal (PUZ) şi a Regulamentului Local de Urbanism (RLU) aferent obiectivului de investiţie „Zonă rezidenţială cu locuinţe familiale şi funcţiuni complementare”, municipiul Arad, str. Constituţiei, nr. 101 – 103 – iniţiativa primarului. În justificarea acestei propuneri, alesul a vorbit despre starea de incompatibilitate în care s-ar găsit primarul Aradului, dat fiind că acest proiect este realizat de către „Pro Arhitectura”, firmă la care Gheorghe Falcă este acţionar.
Secretarul municipiului Arad, Lilioara Stepănescu, a explicat că, tocmai pentru a evita situaţia de incompatibilitate a primarului, documentele din cadrul proiectului au fost semnate de către viceprimarul Levente Bognar, acesta fiind desemnat primar în ziua semnării documentelor. Alesul PSD a reiterat propunerea retragerii proiectului de pe ordinea de zi, invocând ca argument faptul că proiectul este „la iniţiativa primarului”. Lilioara Stepănescu a spus că, în cazul de faţă, e vorba de instituţia primarului, de o autoritate publică, şi nu de persoana lui Gheorghe Falcă.
În cele din urmă, propunerea lui Beniamin Vărcuş a fost votată şi a căzut, cu 8 voturi pentru, 12 împotrivă şi o abţinere. Ulterior, cu aceleaşi sufragii, PUZ-ul şi RLU-ul zonei rezidenţiale de pe Constituţiei a fost aprobat de CLM.
„Pentru” fuziunea CET-urilor
Singurul punct de pe ordinea de zi unde s-au mai făcut intervenţii l-a constituit cel referitor la proiectul privind fuziunea celor două CET-uri. În numele Grupului PSD-ALDE a vorbit Adrian Todor, dar a luat cuvântul şi consilierul independent Marin Lupaş. Aţi putut afla deja punctele lor de vedere din paginile ziarului Jurnal arădean.
Ar mai fi de spus doar că cei doi aleşi şi-au exprimat regretul că primarul Gheorghe Falcă nu este prezent la şedinţă ca să dea explicaţii despre ce se va întâmpla cu angajaţii CET Hidrocarburi, dar şi cu datoriile CET, ca să explice de ce a susţinut despărţirea CET-urilor din 2009 şi să ceară scuze arădenilor pentru că plătesc cea mai mare gigacalorie din ţară. Ca noutate, consilierul Marin Lupaş a votat pentru fuziune deşi, iniţial, anunţase că se va abţine de la vot. În cele din urmă, Proiectul de hotărâre pentru stabilirea unor măsuri privind fuziunea dintre SC CET Arad SA şi SC CET Hidrocarburi SA Arad a trecut cu 17 voturi „pentru” şi patru „abţineri”.
Subvenţii
Consilierii locali au aprobat, de asemenea, acordarea în avans a subvenţiei pentru energia termică ce va fi livrată populaţiei în sezonul rece 2016-2017, în valoare de 11.137.073 lei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!