ARAD. Eusebiu Pistru şi Mihai Calimente au votat moţiunea simplă „O reformă a administraţiei fără consens nu are succes”. Şi unul şi celălalt sunt de părere că, într-adevăr, pentru o reformă de amploare consensul este necesar, însă motivaţiile diferă.
Eusebiu Pistru
„Inevitabil, atunci când majoritatea dictează, fără a se consulta măcar cu celelalte partide, va face în aşa fel încât să tragă din aplicarea legii maximum de foloase, nu pentru cetăţeni, ci pentru oamenii partidului. Proiectul lui Dragnea, care a căzut doar pentru că noi l-am atacat la Curtea Constituţională, însemna pur şi simplu înfeudarea judeţelelor, fie de către baronii locali ai PSD, fie de către cei ai PNL. Noroc cu decizia Curţii Constituţionale, pentru că altfel am fi avut în ţară un haos total, în care fiecare putea să facă tot ce-l taie capul, punând ţara pe butuci. Nu vorbesc, însă, doar despre aşa zisa reformă a lui Dragnea, ci la modul general. Când se face un proiect de importanţă vitală pentru ţară, trebuie să participe la el toate forţele politice şi societatea civilă, în aşa fel încât legea care va fi pusă în plicare să îndeplinească un consens al tuturor, să asigure funcţionarea la eficienţa maximă a administraţiilor locale, să nu mai fie modificată de fiecare dată când se schimbă puterea. În niciun caz o asemenea lege nu trebuie elaborată sau- Doamne, Fereşte, votată- din interese politice, pentru a putea fi utilizată pe termen scurt, ca propagandă electorală”.
Mihai Calimente
„Dincolo de consideraţiile de ordin general, situaţia este de natură să ridice semne de întrebare nu asupra modului în care se face reforma administrativă, ci asupra oportunităţii ei. Recrudescenţa mişcărilor centrifuge din Europa este efectul descentralizării excesive. Când vedem ce se întâmplă în Ucraina, unde oraşele se autointitulează republici şi cer independenţă exclusiv pe criterii etnice, putem să ne dăm uşor seama că nici România nu este scutită de asemenea griji. La ce poate să ducă o descentralizare exagerată în zonele populate masiv de minorităţi, dacă nu la inversarea raporturilor, majoritarii devenind minoritari, în situaţia în care statul renunţă la toate pârghiile de control pentru prezervarea asigurării integrităţii statale ? După părerea mea, situaţia este mult prea delicată pentru a mai vorbi despre transferarea aproape totală a puterii la nivel local sau regional. Chiar dacă moţiunea a căzut, este bine că a fost iniţiată, ca un semnal de alarmă, care, cred eu, va fi luat în considerare şi tratat cu toată responsabilitatea, dincolo de orice interes electoral”.
„Mişcările centrifuge din Europa pun sub semnul întrebării oportunitatea reformei administrative” Mihai Calimente
Citiți principiile noastre de moderare aici!