Arad. Au curs unanimităţile luni, în ultima şedinţă CLM a anului, şedinţa ordinară a lunii decembrie. Şi nu a fost vorba de nici un scandal, sau vreo neînţelegere. Totul a fost ca la carte. Aşa cum îşi doreşte executivul: s-a votat totul, în linişte şi pace. De data aceasta, însă, cei care au ieşit cel mai bine de pe urma şedinţei CLM au fost poliţiştii locali, care, după negocieri grele duse prin birouri şi pe la şedinţele pe comisii, s-au ales, în cele din urmă, cu normă de hrană, adică câţiva bani în plus la un salariu de mizerie. Şi îi vor primi cel mai probabil toţi angajaţii Poliţiei Locale, deşi proiectul nu a fost gândit iniţial aşa. Aleşii, însă, aşa şi-au dorit şi aşa s-a votat.
Cetatea, încă un act
Tot în urma votului aleşilor locali, Cetatea s-a ales cu un nou protocol de predare-primire, cu alte calcule făcute pentru reabilitarea la schimb a unităţii militare din Gai şi cu încă o speranţă că în cele din urmă aceasta va intra în circuitul turistic. Consilierii au votat chiar şi o recomandare făcută către Ministerul Apărării Naţionale de a proteja monumentele din cetate, până când acestea vor reveni Aradului, pentru a preîntâmpina degradarea totală a acestor avuţii istorice (aşa cum este cazul bisericii). Dar nimeni dintre votanţi nu a putut garanta că le va păsa cât de cât celor de la minister de bogăţiile arhitecturale ale Cetăţii Aradului.
Singura veste bune care rezultă din acest nou protocol votat de consilieri este, potrivit primarului Gheorghe Falcă, faptul că de acum Armata va avea obligaţia să pună la dispoziţia Primăriei toate actele şi documentele de care instituţia locală va avea nevoie pentru a pregăti dosarul reabilitării (astfel încât să-l poată depune pentru atragerea de fonduri europene). O întâlnire cu reprezentanţii Facultăţii de arhitectură din Timişoara este un alt pas deja planificat pentru luna ianuarie, pe tema Cetăţii Aradului.
O regenerare
Un mega studiu de regenerare urbană în toate cartierele Aradului, lucrări care ar costa undeva la 50 de milioane de euro, o propunere de amenajare a unui depozit de deşeuri inerte, o reglementare nouă cu privire la munca în folosul comunităţii depusă de cei condamnaţi, o serie de state de funcţii, ieşiri din indiviziune, planuri de ocupare de funcţii, repartizarea unei locuinţe sociale etc. au fost şi ele votate în unanimitate de aleşi. Asupra problemelor mai importante vom reveni în materialele viitoare.
Cu unul în minus
Un singur proiect a fost scos de pe ordinea de zi pentru că aleşii nu au reuşit să se pună de acord cu privire la prevederile sale. Proiectul a fost propus spre amânare şi, cu o singură abţinere, va fi dezbătut probabil într-o altă şedinţă. A fost vorba de proiectul privind aprobarea documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţii pentru obiectivul de investiţii „Reamenajare cruce şi panou comemorativ”. Un subiect care oricum a fost amendat de alesul Cătălin Lazurcă. Acesta a cerut, drept recomandare, ca tot ce se întâmplă în Arad să fie rezultatul unui concurs de idei, iar cei care vor duce la îndeplinire planurile propuse să fie avizaţi în domeniu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!