Şedinţa de Consiliu Judeţean de ieri nu a ridicat foarte mari probleme, deşi pe ordinea de zi s-au regăsit proiecte grele, printre care bugetul pe 2010, repartizarea de fonduri către primării, precum şi o serie de organigrame la instituţii şi societăţi subordonate. Cu toate acestea, în şedinţa de ieri câţiva consilieri au avut ceva de spus.
Mureşul – navigabil
Planul de Amenajare a Teritoriului JudeţuluiArad a stârnit ieri discuţii la începutul şedinţei de ConsiliuJudeţean. Consilierul Vesa Teodor a ţinut să sublinieze, încă de la început, că „în memoriu se specifică că avem microcentrale pe Canalul Morilor, de exemplu, dar nu avem aşa ceva! Mai mult se spune că sunt studii pentru hidrocentrale la Sâmbăteni, Pecica, Nădlac, deci la câmpie, fapt care nu este fezabil. Mai se specifică că se doreşte un Mureş navigabil, când răspunsul Agenţiei de Mediu îl cunoaştem cu toţii”. Consilierul a făcut şi două propuneri pentru completarea documentaţiei. Acesta a cerut să se execute lucrările necesare pentru ca Mureşul să fie navigabil între Lipova şi Arad, respectiv, să se facă amenajări pentru eliminarea riscurilor de inundaţie pe Crişul Alb. Reprezentanţii firmei care s-a ocupat de întocmirea stufoasei documentaţii nu s-au aflat ieri la şedinţă pentru a da explicaţii. Preşedintele Consiliului Judeţean, Nicolae Ioţcu, a subliniat însă: „să nu se înţeleagă că noi facem investiţii la Apele Române”.
Repartizarea banilor
Gheorghe Sabău a întrebat executivul, în momentul în care s-a supus la vot repartizarea fondurilor către unităţile administrativ teritoriale din judeţ, „de ce din 78 de localităţi, cinci nu au primit niciun ban, şi este vorba de localităţi cu primari de la PIN, PSD, PNL,iar celelalte primării cum sunt Chişineu-Criş, Vladimirescu, Socodor, Craiva, Şimand au primit foarte puţini bani?”. Nicolae Ioţcu, preşedintele CJA a răspuns că: „dacă este o declaraţie politică, v-aş trimite în judeţul vecin, unde primăriile PD-L nu au primit niciun ban. Dar, vă pot spune că, de exemplu, Chişineu-Criş are 12 miliarde în fondul de rulment, bani necheltuiţi, iar primarul a refuzat un proiect european cu cofinanţare de doar 2%. La Vladimirescu avem cea mai mare investiţie a CJA, dar timpul nu a permis finalizarea ei. Este vorba despre drumul Vladimirescu-Horia. Sunt şi alte localităţi, cum sunt Igneşti, Pleşcuţa, care beneficiază de proiecte cofinanţate direct de Minister”.
Avem buget!
Consilierii au aprobat bugetul pe 2010. Momentul a fost de mult aşteptat, dat fiind faptul că legislaţia impune o perioadă de transparenţă de 30 de zile. De acum, investiţiile au primit undă verde.
S.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!