Consilierul local Claudiu Cristea nu a fost lăsat să intervină de câte ori a dorit la cea mai recentă şedinţă CLM. Deşi intervenţiile sale au fost puţine vineri, alesul PNŢCD nu a primit la un moment dat dreptul de a interveni de două ori pe acelaşi subiect. Preşedintele de şedinţă, Bruno Biringer, a considerat că pe subiect s-a discutat destul (doar Cristea şi secretarul Primăriei, Lilioara Stepănescu, au luat cuvântul aici), aşa că a trecut brusc la votarea amendamentului, iar mai apoi a proiectului care vorbea de atribuirea unor puteri sporite membrilor CLM din AGA la societăţi.
Executivul local le-a propus aleşilor municipali să modifice o hotătâre de consiliu în care reprezentanţii CLM mandataţi să reprezinte interesele Municipiului Arad în Adunările Generale ale Acţionarilor de la societăţile comerciale de sub autoritatea CLM li se ofereau diverse prerogative. Porpunerea de creştere a drepturilor acestora l-a nemulţumit pe Claudiu Cristea, care a fost de părere că decizia trebuie să aparţină CLM în astfel de cazuri, fiind vorba de patrimoniul Aradului, deci al arădenilor. “Trebuie să existe transparenţă în administrarea acestor societăţi iar deciziile trebuie să fie de competenţa CLM”, a precizat Cristea.
Mai mult, alesul nu s-a arătat de acord nici cu numărul de voturi pe care secretarul Primăriei l-a trecut în dreptul proiectului ca fiind necesare pentru ca actul să fie adoptat. Cristea a susţinut că în acest caz nu este nevoie de 12 voturi, cât a considerat executivul, ci de 16, fiind vorba de acte care fac referire la patrimoniu.
Nu mai vin la şedinţe
Lilioara Stepănescu a indicat, însă, faptul în acest caz nu se face referire la patrimoniu, dar şi faptul că sporirea atribuţiilor şi drepturilor celor din AGA a fost o decizie luată după o sumedenie de probleme create de absenţa membrilor Consiliilor de Administraţie de la şedinţe şi lipsa cvorumului necesar pentru luarea de hotărâri, fapt ce putea bloca activitatea societăţilor din subordinea CLM. Absenţa membrilor CA a fost pusă pe seama remuneraţiei infime cu care aceştia sunt plătiţi de doi ani pentru participarea la şedinţe (32 de lei pe şedinţă) şi a dezinteresului manifestat de unii dintre membri.
Cristea a dorit să ia din nou cuvântul pentru a cere precizări, dar preşedintele de şedinţă i-a interzis acest fapt. A supus rapid la vot amendamentul consilierului privind amânarea votării proiectului, amendament care a beneficiat de doar trei voturi “pentru”.
16 “pentru” Putere
Votul final pe proiect a fost şi el în favoarea executivului: 17 voturi “pentru”, suficiente şi pentru un proiect la care cvorumul impus ar fi fost de 2/3 din numărul aleşilor.
A.B.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!