ARAD. După îndelungi tergiversări, multiple dezbateri şi negocieri politice, CLM Arad şi-a dat acordul pentru acordarea dreptului de uz şi servitute de trecere pentru utilităţi către Comuna Livada asupra unor terenuri proprietate publică a Municipiului Arad. Este vorba despre proiectul care vizează racordarea reţelei de canalizare din comuna Livada (aflată în stadiul de proiect) la reţeaua de canalizare a municipiului Arad. Conducta ar urma să traverseze mai multe străzi din Municipiul Arad, pe o distanță de 1.440 de metri. Punctul colector se află în cartierul Grădişte, la intersecţia străzilor Vişinului şi Ioan Slavici.
Chiar dacă toţi cei implicaţi sau direct interesaţi au aflat cam tot ce era de aflat despre acest subiect, discuţiile au continuat şi în şedinţa de miercuri, 31 august, a Consiliului Local Municipal. Înainte de votarea proiectului de hotărâre vizând canalizarea din Livada, am notat câteva intervenţii.
Debitul
Primul care a luat cuvântul a fost consilierul UDMR, Levente Bognar:
„Avem siguranţa că debitul care se va racorda la Arad va fi canalizat, că diametrul existent preia creşterea debitelor pe care o va suporta tronsonul respectiv al reţelei de canalizare?”
I-a răspuns directorul tehnic al Companiei de Apă, Florin Varga, prezent la şedinţă:
„Punctul de colectare care s-a admis în avizul CT, situat pe strada Vişinului, intersecţie cu Ioan Slavici, poate prelua debitul de canalizare al comunei Livada în condiţii normale de exploatare.”
Garanţiile
Alesul PSD, Cosmin Buruc, i s-a adresat secretarului Municipiului Arad, Lilioara Stepănescu:
„Am avut în decursul întâlnirilor publice nişte solicitări vizavi de acest proiect. Ne puteţi spune dacă garanţiile pe care le-am solicitat – readucerea la stadiul iniţial a drumurilor şi a spaţiului verde, conform hotărârilor Consiliului Local Arad, nu din altă parte – au fost incluse în acest proiect?”
Iată răspunsul Lilioarei Stepănescu:
„Propunerile dumneavoastră şi ale celorlalţi consilieri sunt reflectate în Capitolul 5 – Garanţii şi în Art.12 – aplicarea de penalităţi, obligarea debitorului la despăgubiri, iar întreg Capitolul 5 este consacrat garantării executării întocmai, la timp şi cu respectarea tuturor obligaţiilor de către comuna Livada, care este titularul obligaţiei de a reface lucrările. Iar în cazul în care nu va respecta termenul sau îndeplinirea obligaţiei va fi defectuoasă, va plăti daune interese direct comuna Livada. Toate garanţiile sunt incluse într-un mod pe care îl considerăm adecvat cerinţelor Consiliului Local, astfel cum au fost formulate cu ocazia intervenţiilor dumneavoastră publice, în şedinţe şi în dezbateri.”
„Primăria Livada şi-a asumat acest punct, aceste decizii?” – a insistat Cosmin Buruc.
Secretarul municipiului Arad a explicat:
„Noi am pregătit un contract cadru, Primăria Livada îşi va asuma în totalitate aceste obligaţii prin semnarea contractului, prin reprezentantul său, domnul primar.”
Recomandare
A urmat la cuvânt un locuitor din Grădişte, de pe strada Moricz Zsigmond:
„Nu ştiu ce manevre se fac, ce nu se fac, dar vă spun un lucru: în timp ce vine ploaia, pe strada Moricz Zsigmond nu face faţă canalizarea şi toată apa ajunge în căminele noastre din curte deoarece canalizarea este foarte proastă. Deci eu m-aş opune. (…) Este o posibilitate ca şi Livada-Sânleani, la fel ca restul comunelor din judeţul Arad, să-şi facă propria staţie de epurare, cu canalizarea ei, ca să nu blocăm dezvoltarea cartierului Grădişte. Propunerea mea este să fie refuzată această struţo-cămilă, de dragul de a lega câţiva domni foarte importanţi din Livada-Sânleani care ţi-au făcut în ultimii ani case de o lume civilizată” – a spus Florin Rogoz în plenul CLM.
„Condiţii normale”
A urmat, din nou, la microfon directorul Companiei de Apă, care a reiterat:
„În condiţii normale de funcţionare, canalizarea din Grădişte, pe strada Vişinului poate prelua canalizarea de la Livada. În condiţiile în care sunt intemperii, precipitaţii excesive, mai multe zone din Arad, nu numai Grădişte, au probleme de funcţionare datorită lipsei canalizării pluviale. Unde nu este canalizare pluvială, toate precipitaţiile de pe drum, din curţile caselor şi din alte părţi intră în canalizarea menajeră şi sunt probleme de funcţionare.”
Alesul USR, Cătălin Costea, a dorit să afle ce înseamnă „în condiţii normale”, care e limita debitului, câţi litri/metru pătrat se încadrează la „condiţii normale”.
„De la 30 la 50 de litri/mp, pot apărea probleme de funcţionare. Vreau să vă spun că anul acesta nu au fost deloc precipitaţii peste 30 l/mp.”
Votul
Ajuns la momentul votului, proiectul de hotărâre a fost aprobat cu 13 voturi „pentru” (PNL+PSD+UDMR), 7 abţineri (USR) şi 2 voturi „împotrivă” (PMP); viceprimarul Lazăr Faur (care locuieşte la Livada) nu a participat la vot.
Finanţare
La începutul lunii iulie, Ministerul Dezvoltării a anunţat că UAT Livada va beneficia, prin Programul național de investiții „Anghel Saligny”, de o finanţare de 15 milioane de lei pentru construirea rețelei de canalizare în comună.
Trimite articolul
XDoar decizii împotriva intereselor arădenilor. Nu înțeleg rostul consultărilor prealabile cu arădenii, dacă punctul acestora de vedere nu are nicio relevanță. Întrega rețea de canalizare a Aradului este un dezastru, vedem asta la orice ploaie mai serioasă. Pluvial cu menajer pe aceeaşi rețea, cămine de canalizare ce duhnesc în tot oraşul. Cei de la compania de apă nu sunt în stare să construiască un cămin la cota de nivel, dar ne asigură că avem sisteme de canalizare supradimensionate, de putem prelua localități întregi.