ARAD. Ședință de Consiliu în care problema CET a fost disecată și întoarsă pe toate părțile. Aleșii municipali au discutat vreme de mai mult de o oră despre căldură, datorii, solicitări înaintate Guvernului de a-și îndeplini sarcinile legate de acoperirea pierderilor din sistem, implicaţii politice dar şi salarii. Mai exact, salariile angajaţilor de aici şi ale conducătorilor celor două unităţi. S-a vorbit despre investiţii, pierderi pe reţele, management, sindicate, precum şi de faptul că din municipiu mai sunt racordaţi la sistemul centralizat de încălzire doar 32.000 de clienţi, cu 10.000 mai puţini decât erau în urmă cu câţiva ani.
Cert este că marţi, în şedinţa de Consiliu, a fost rezolvată (cel puţin pentru moment) situaţia legată de asigurarea garanţiilor solicitate de furnizorul de gaz pentru a continua colaborarea cu CET Arad. Administraţia locală a asigurat o sumă de circa 1 milion de euro ca şi garanţie pentru furnizorul de gaz.
Şedinţa s-a transformat într-o dezbatere. Au luat cuvântul Marin Lupaş, Ionel Ciupe, Lia Ardelean, precum şi primarul Gheorghe Falcă. De la bun început, edilul a subliniat că „Municipiul şi-a făcut datoria faţă de oraş. Azi compensăm cu banii cetăţenilor municipiului Arad faptul că Guvernul nu s-a achitat de datorii în ultimii ani”, şi a precizat că suma acordată Aradului a fost infimă faţă de cea primită de Timişoara, de exemplu. În şedinţă s-au luat decizii grele, situaţia s-a rezolvat pentru moment, dar a şi rămas în aer o intenţie de viitor neexprimată foarte clar de a se unifica, din nou, cele două centrale.
Salariile de la CET…
Demn de menţionat sunt şi discuţiile şi efectele lor pe tema salariilor primite de angajaţii CET. Este vorba despre ambele centrale.
„Posibil că, cu aceste 4 milioane lei plătite acum din buget, CET să fie pe profit. Membrii AGA şi ai Consiliului de Administraţie trebuie să fie atenţi la ce se întâmplă la CET. Vom solicita un audit, pentru că cetăţenii Aradului nu trebuie să sufere. Trebuie să vedem pentru cine funcţionează CET. Dacă funcţionează pentru liderii sindicali, în special oameni politici, cum este domnul Lebădă. Veniturile a peste 60% din oamenii de acolo sunt mai mari ca şi cele ale primarului! Trebuie să vedem dacă girăm aceste mecanisme ale CET”, a declarat Gheorghe Falcă.
Cât pentru anul viitor, primarul a sugerat consilierilor să studieze îndeaproape bugetul CET: „Vreau să văd cât se discută pe bugetul CET. Ei fac ce fac şi anual sunt pe profit. Astfel cresc salariile, iar directorul general ia o primă de 12 salarii”.
Directorul general al CET Arad a declarat la finalul şedinţei că salariile brute dar fără sporuri (!) ale angajaţilor sunt în medie de 2.200 lei, sub media pe ţară cu circa 100 lei. În plus a precizat că fondul de salarii este de doar 12% din buget. Cu toate acestea, o discuţie despre sporuri şi beneficiile salariaţilor ar părea cel puţin interesantă…
Audit
Marin Lupaş a precizat că „situaţia de la CET este una complicată. Cred că suma alocată acum nu este suficientă şi vom cădea în această situaţie şi în februarie. Acele 4 milioane lei care se regăsesc în buget sunt de fapt pierderile din reţea. Avem 23 de puncte termice dintre care doar 4 sau 5 sunt reabilitate. Lipsa investiţiilor în reţeaua de transport şi distribuţie este problema. Este imperios necesar ca din bugetul local să investim pentru reducerea acestor pierderi”. Lupaş a mai precizat că s-au făcut totuşi şi investiţii, printr-un proiect european în valoare de 9 milioane euro, prin care s-au reabilitat 7 kilometri de reţea şi un punct termic unde se înregistrau foarte multe pierderi.
Lia Ardelean a subliniat că a încercat să poarte o discuţie cu directorul CET referitor la creşterea preţului la energie, însă s-a lovit „de o lipsă de implicare, o reacţie lipsită de interes” şi a cerut, de asemenea, realizarea unui audit.
Ionel Ciupe, la rândul său, a subliniat că „am propus realizarea unui audit pe ultimii 6 ani” şi şi-a exprimat îndoiala că alocarea fondurilor de ieri rezolvă problema încălzirii pentru întregul sezon: „este bine că am alocat această sumă, dar rezolvă strict problema lunii ianuarie”.
Concret
„Astăzi, în şedinţa de Consiliu, am alocat suma de 4 milioane lei pentru a garanta contractul pe care trebuie să îl facă CET-ul cu E.ON Gaz. Vrem ca aceşti bani să-i vedem să fie ţinuţi într-un fond de rezervă ca şi garantare a ceea ce înseamnă acest contract şi sper ca CET-ul să ştie să îşi dimensioneze cheltuielile în interiorul societăţii astfel încât cetăţenii municipiului Arad să nu sufere datorită managementului lor de acolo. Vă pot spune că Aradul este un oraş care în anul 2011 nu avea nicio datorie (CET spre o altă instituţie, sau Primăria spre CET) şi totuşi, datorită faptului că în 3 ani de zile Guvernul României nu a alocat obligaţiile sale faţă de ceea ce înseamnă preţul de producţie a gigacaloriei, astăzi putem spune că CET Hidrocarburi are o datorie la CET Lignit de aproape 60 milioane lei. Lucrul acesta sper să fie rezolvat în anul 2015, când Guvernul are obligaţia să acorde aceşti bani, dar funcţionarea CET Arad nu trebuie să fie oprită datorită faptului că Primăria a făcut acest efort din banii publici pentru a sprijini activitatea din zona CET. ”
Miercuri, la Bucureşti
Guvernul ar mai putea aloca o parte din banii neplătiţi în ultimii ani. „Am convenit să discutăm cu parlamentarii aflaţi la guvernare. Este nevoie de a se interveni la Guvern pentru miercuri, pentru a se asigura compensarea necesară”, a declarat Falcă.
Totodată, se va solicita alocarea în bugetul de stat a sumelor necesare pentru reabilitarea reţelelor de termoficare, în cadrul programului naţional. „Documentaţia pleacă de la noi. Ceea ce lipseşte, este lobby-ul”, a precizat Falcă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!