Municipiul Arad are de joi buget, chiar dacă doi consilieri locali şi un reprezentant al societăţii civile nu au de gând să-l accepte cu una cu două. Totuşi, aleşii municipali au votat ieri cu 20 de voturi „pentru” şi un vot „împotrivă” proiectul de buget propus de executiv, cu tot cu amendamentele citite de Ovidiu Moşneag. Singurul amendament refuzat la momentul dezbaterii acestei hotărâri a fost cel al alesului Claudiu Cristea, care a propus ca suma pe care Primăria Arad o datorează acum firmei Belsirim Automotive cu titlu de penalităţi, ca urmare a neachitării la timp a ratelor convenite la momentul răscumpărării sistemului de parcare, să-i fie imputată persoanei care a luat această decizie.
Aşa cum am mai precizat, executivul a decis la momentul la care procurorii au hotărât să trimită în judecată firma Belsirim Automotive, să nu mai plătească restul ratelor până la achitarea întregii sume la care s-a obligat, însă instanţele de judecată (toate) au hotărât că decizia primăriei a fost una greşită. Ceilalţi aleşi locali nu au dorit, însă, să impute nimănui majorările cu pricina, ci au prefetat să acopere „gafa” din buget. Nemulţumit de această alegere, dar şi de modul în care a fost supus transparenţei decizionale bugetul Aradului, Claudiu Cristea a votat împotriva proiectului.
Teodora Hotăran ceruse, la începutul şedinţei, înainte de a se intra în dezbatere, amânarea votării bugetului tocmai pe considerentul că societatea civilă nu a avut timp să studieze decât schiţa de buget, suspusă transparenţei, nicidecum bugetul în integralitatea sa. Deşi a reuşit să adune mai multe voturi decât colegul Claudiu Cristea (care a atras trei voturi de partea propunerii sale de responsabilizare a celui din Primărie care a luat decizia greşită cu privire la plata ratelor pentru Parktronic), Teodora Hotăran nu a reuşit să amâne dezbaterea bugetului oraşului.
Ajuns penultimul la vot, bugetul Aradului nu a beneficiat de altă discuţie serioasă din partea aleşilor. Nu pentru că s-ar fi obosit cu alte proiecte, ci pur şi simplu au votat ce le-a fost oferit. Cu cele trei amendamente ale Puterii votate, cu amendamentul lui Cristea respins şi cu nici o altă adnotare, bugetul a trecut de CLM urmând ca, de astăzi, Primăria Arad să funcţioneze în baza lui. Primarul s-a grăbit să le mulţumească aleşilor pentru vot, dar şi să le atragă atenţia că suma destinată infrastructurii nu reprezintă 37% din bugetul total, cum s-a spus, ci 41%, în condiţiile în care iniţial a fost uitat centrul vechi.
În contencios
Chiar dacă bugetul a trecut de CLM şi va intra “pe rol”, e posibil ca acesta să fie blocat în viitor. Dan Artimon, reprezentantul Asociaţiei AradID, ne-a declarat că organizaţia a făcut toate demersurile pentru a ataca în contencios administrativ bugetul Municipiului Arad, fapt ce va avea loc. Motivul: la transparenţa decizională nu a stat în fapt, aşa cum prevede legea, bugetul oraşului, ci doar o schiţă a lui. Dacă demersul AradID va fi acceptat, bugetul va trebui supus din nou transparenţei.
JA-A.B.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!