Ce presupune proiectul “Ecoturism montan” ?
Prin acest proiect se dorește crearea unei strategii de dezvoltare a turismului montan arădean, care să devină document al administraţiei publice judeţene, document care să fie implementat la nivel teritorial precum și amenajarea infrastructurii ecoturistice pentru dezvoltarea drumeţiei şi a cicloturismului în partea de vest a Munţilor Zarand.
Implicare și unitate
Elaborarea strategiei de dezvoltare a turismului montan arădean presupune formarea unei echipe de lucru în a cărei componenţă sunt reprezentanţii diferitelor instituţii şi asociaţii care acţionează în spaţiul montan arădean: administraţii publice locale, Centrul Cultural Judeţean Arad, Serviciul Judeţean Salvamont-Salvaspeo Arad, asociaţii ale turiştilor, cicloturiştilor, vânătorilor şi pescarilor, motocicliştilor etc. Acest grup de lucru va identifica şi contura elementul de interes comun, care să permită fiecăruia să se dezvolte, dar fără a afecta activitatea celorlalţi.
Prin amenajarea infrastructurii ecoturistice se vrea remarcarea celor 16 trasee turistice existente în vestul Munţilor Zarand (cu o lungime totală de cca 190 km), amplasarea panourilor informative şi indicatoare, amenajarea locurilor de popas şi a izvoarelor, dezvoltarea site-ului Serviciului Salvamont Arad, tipărirea unor hărţi turistice, respectiv derularea unui curs de prim ajutor pentru 25 de promotori ai turismului montan. De asemenea, împreună cu reprezentanţii celor 6 teritorii administrative din vestul Munţilor Zarand, se va realiza o strategie de dezvoltare turistică. Infrastructura ecoturistică realizată devine un exemplu de bună practică şi pentru alte comunităţi din spaţiul montan arădean.
Valoarea proiectului
Pentru realizarea celor menționate mai sus este necesară suma de 5000 de euro, bani care pot fi obținuți dacă proiectul „Ecoturism montan” va ieși câștigător din competiție. Pentru ca acest lucru să se întâmple e nevoie de cât mai multe voturi. Partenerul Condor Club Arad, Serviciul Public Judetean Salvamont – Salvaspeo Arad va acoperi diferenţa de costuri dintre suma prevăzută în bugetul proiectului şi suma totală necesară pentru amenajarea integrală a traseelor turistice din partea de vest a Munţilor Zarand, conform Legii Salvamontului.
De ce acest proiect?
În momentul de faţă, referitor la potenţialul şi activităţile turistice din vestul Munţilor Zarand lipsește o strategie turistică unitară, marcajele turistice sunt degradate şi lipsite de panouri de informare sau indicatoare, ceea ce duce la creşterea riscurilor de accidente şi rătăcire, nu există locuri de popas şi izvoare amenajate și nici mijloace de informare pentru turiști (pliante, hărţi).
Cum votați?
Pentru a acorda un vot proiectului „Ecoturism montan” trebuie să intrați pe site-ul http://www.taraluiandrei.ro/idei-din-tla/proiect-ecoturism-montan-id-1125-cmsid-65 unde, sus, în partea dreaptă a paginii, există opțiunea „VOTEAZĂ ȘI TU”. Pentru a putea vota trebuie să aveți cont pe site-ul „Țara lui Andrei”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!