ARAD. Mara Oprea, Rodica Fighir şi Mihai Fighir. Sunt trei arădeni „altfel” care vor să-şi facă povestea cunoscută. Ei vor să fie un model pentru semeni. Sunt trei arădeni speciali – fiecare în felul lui – care (alături de alţi 44 de candidaţi din întreaga ţară) concurează la categoria „Oameni cu desăvârşire” a Galei Persoanelor cu Dizabilităţi, ce va fi difuzată de TVR1, la 21 decembrie. Câştigătorul se va stabili în urma votului public care se va derula doar până la 27 noiembrie. Vă îndemnăm, aşadar, pe voi toţi, cititorii noştri cu… abilităţi, să votaţi pe unul din cei trei candidaţi care reprezintă Aradul la această categorie.
„Oameni cu desăvârşire” promovează persoane cu dizabilități ale căror realizări în plan educațional/ academic, în sport și în comunitate au dat la o parte barierele impuse de societate și au schimbat mentalități despre dizabilitate. Aceste persoane pot deveni, prin realizările lor, un model de urmat pentru ceilalți.
Mara
Mara Oprea este elevă în clasa a IV-a A la Şcoala Gimnazială „Iosif Moldovan” din Arad. Deşi e diagnosticată cu sindrom Down, ea a participat la numeroase competiţii sportive destinate persoanelor cu dizabilităţi şi a câştigat nu mai puţin de 15 medalii la: mers în apă, alergare, călărie, înot asistat, săritură în lungime, înot liber, gimnastică. De curând, Special Olympics România a invitat-o pe Mara să participe la un concurs internaţional de înot organizat de Special Olympics în martie 2014, la Monaco.
Fiţi alături de Mara votând-o! Intraţi pe www.incluziune.org şi votaţi:
http://www.incluziune.org/competitie/candidati?item=455cb2657aaa59e32fad80cb0b65b9dc
Mihai
Mihai Fighir este preşedinte al filialei arădene a Asociaţiei Distroficilor Muscular din România. Diagnosticul său: „sindrom amiotrofic neurogen spinal Kugelberg Wellander”, o boală genetică cu caracter evolutiv. Nu poate să meargă de la vârsta de 13 ani. „Consider că suferinţa nu este cea mai mare tragedie a vieţii, ci un mijloc prin care Dumnezeu ne întăreşte şi ne ajută să razbatem prin greutăţi” – spune Mihai Fighir. De-a lungul timpului, Mihai Fighir a derulat numeroase proiecte în sprijinul persoanelor cu dizabilităţi.
Fiţi alături de Mihai votându-l aici: http://www.incluziune.org/competitie/candidati?item=5901fe6483310c89c35b54455f2a5557.
Rodica
Diagnosticată cu Maladia Little, având parapareză spastică la membrele inferioare, suferind şase intervenţii chirurgicale de corectare a mersului pentru a se putea deplasa autonom. Aşa arată copilăria Rodicăi Fighir. Odată cu trecerea anilor, lucrurile s-au complicat, iar acum ea este dependentă de fotoliul rulant. Dar asta nu a împiedicat-o să se implice în activitatea Asociaţiei Distroficilor Muscular din România, filiala Arad. Anul trecut, Salon des Solidaritees de la Paris – Porte Versaille a recompensat-o pentru activitatea ei din domeniul social.
Fiţi alături de Rodica votând-o aici: http://www.incluziune.org/competitie/candidati?item=6e2d5d50a943a0e0d738377f51011685
PP3, la „Școala tuturor abilităților”
Grădiniţa PP3 Arad s-a înscris la o altă categorie din cadrul Galei Persoanelor cu Dizabilităţi: „Şcoala tuturor abilităţilor”. Această categorie promovează unități de învățământ de masă care au integrat persoane cu dizabilități și care au proiecte de integrare a copiilor sau tinerilor cu dizabilități în sistemul de învățământ de masă. În competiţie s-au înscris 22 de unităţi din întreaga ţară. Votaţi grădiniţa arădeană aici: http://www.incluziune.org/competitie/candidati?item=f60ce002e5182e7b99a8a59b6d865a12
„Egal înseamnă normal”
Ediţia din acest an a Galei Persoanelor cu Dizabilităţi se inspiră dintr-o propoziție simplă: „Egal e normal”.
„E normal să acordăm șanse egale oamenilor diferiți. E normal să fim împreună, nu separat. Mulți oameni cu dizabilități trăiesc, azi, în universuri izolate, rupte de viața comunității. Pentru că nu sunt considerați normali. Gala își propune să ne aducă aminte că norma o facem noi. Noi suntem cei care hotărâm dacă este normal sau nu ca un nevăzător să participe la o ședință de bloc, o femeie să conducă un consiliu de administrație dintr-un scaun rulant, sau un tânăr cu sindrom Down să fie vedetă rock. După cum tot noi hotărâm dacă e normal ca acești oameni să trăiască izolați în instituții speciale, deci în lumi separate. Opțiunea noastră, exprimată prin intermediul Galei, este că e normal să le acordăm oamenilor cu nevoi speciale șanse egale ca să trăiască independent, alături de noi” – subliniază organizatorii Galei.
Implicaţi în… Gală
Gala Persoanelor cu Dizabilităţi este organizată de ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei și Fundația Motivation România, alături de Dedeman și Fundația Vodafone România. Coproducător al evenimentului este TVR1. Sponsori: Banca Transilvania, Fundația Valvis, Kaufland. Gala Persoanelor cu Dizabilităţi se desfăşoară sub patronajul Reprezentanței Comisiei Europene la București.
Citiți principiile noastre de moderare aici!