Cu toate că proiectul a trecut de Senat, senatorul Ioan Cristina consideră că nu prea sunt şanse ca acesta să fie adoptat de către Camera Deputaţilor, care este decizională.Nici deputatul Eusebiu Pistru nu crede că obligativitatea participării la vor ar fi chiar democratică.
Ioan Cristina, senator
„Nu cred că putem obliga cetăţeanul să participe la vot, dacă nu vrea şi nu cred că proiectul va trece de Camera Deputaţilor. Adoptarea tacită nu înseamnă că senatorii sunt de acord cu proiectul, dacă s-ar fi dorit sprijinirea acesteia, s-ar fi insistat pentru trecerea pe ordinea de zi, pentru a fi votată, nu s-ar fi aşteptat să treacă termenul, pentru a fi adoptată tacit. Nu ştiu a cui a fost iniţiativa, probabil a unor colegi mai comozi, ca să nu zic leneşi,care consideră convingerea alegătorilor să vină la urne o corvoadă inutilă. Mai ales dacă ştiu că oamenii nu prea răspund la apelurile lor. După câte ştiu, doar într-o ţară din Europa, cred că în Belgia, mai există obligativitatea prezentării la urne”.
Eusebiu Pistru, deputat
„Este vorba despre un drept, pe care cetăţeanul decide dacă şi-l exercită sau nu, nicidecum nu poate fi transformat într-o obligaţie. Poate fi cel mult o obligaţie morală, cetăţenească, însă acestea nu presupun măsuri punitive, dacă nu sunt respectate. Chiar dacă s-ar adopta proiectul, ar fi imposibil să nu existe un număr oarecare de oameni care, din varii motive, nu ar avea posibilitatea să meargă la vot. Or, să-i amendezi pentru aceasta nu mi se pare normal. Mai degrabă cred că partidele şi candidaţii la alegeri trebuie să-şi asume responsabilitatea atragerii electoratului la urne, să caute soluţii pentru reducerea absenteismului. Sunt şi eu curios să aud opiniile colegilor, când va ajunge proiectul în dezbatere la Camera Deputaţilor. Părerea mea este că nu va trece la vot”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!