ARAD. Dacă ne aflăm în localitate, ne deplasăm la secţia de votare la care suntem arondaţi. Primul pas este prezentarea actului de identitate, pe baza căruia unul dintre membrii biroului secţiei de votare verifică dacă suntem înscrişi pe listele permanente de alegători. În caz că, din varii motive, nu figurăm în tabele, vom fi înscrişi pe listele suplimentare. Semnăm în dreptul numelui nostru, de pe listă şi primim buletinul de vot şi ştampila. Intrăm în cabina de vot, unde aplicăm ştampila „Votat” în patrulaterul în care este înscris numele candidatului pe care dorim să îl alegem. Dacă aplicăm ştampila în mai multe patrulatere, votul se anulează. Împăturim buletinul de vot cu ştampila de control înafară şi o introducem în urnă. Înapoiem ştampila şi ne recuperăm actul de identitate, pe care vericăm dacă a fost aplicată ştampila „Votat” sau, după caz, a fost aplicat autocolantul. Este interzisă dezlipirea ulterioară a colantului, în scopul de a vota şi în altă parte, lucru interzis prin lege. Pe baza CNP, votul multiplu poate fi depistat !
Dacă greşim
Dacă, din greşeală, am pus ştampila pe alt candidat, solicită membrului biroului să anuleze buletinul şi să ne dea altul. Avem voie să greşim o singură dată. Dacă ne aflăm într-una dintre situaţiile care, din punct de vedere fizic, ne împiedică să ne exercităm dreptul la vot, avem dreptul de a solicita unuia dintre membrii birului secţiei de votare să ne însoţească în cabină, pentru a ne ajuta. Preşedintele biroului decide cine va fi persoana respectivă, exclus una care nu face parte din birou.
Fără fotografii !
Este interzisă intrarea în cabina de vot cu aparatură electronică în măsură să permită fotografierea votului, act care atrage răspunderea penală a celui vinovat ! Nu vă lăsaţi influenţaţi de nimeni care v-ar cere acest lucru !
În deplasare
Dacă vă exercitaţi votul în altă localitate decât cea de domiciliu, solicitaţi să fiţi înscrişi pe listele suplimentare, dar va trebui să semnaţi o declaraţie pe proprie răspundere că nu aţi votat în altă parte. Dacă sunteţi în străinătate, procedura este aceeaşi şi puteţi vota la orice secţie de votare din ţara în care vă găsiţi. Lista cu secţiile de votare din străinătate poate fi consultată pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe sau pe cel al Autorităţii Electorale Permanente.
Citiți principiile noastre de moderare aici!